Dlaczego jabłkowe zapiekanki? Bo choć można je piec w formie mniejszych kwadratów czy prostokątów, to ja uwielbiam właśnie tę wersję: szerokie paski (niczym zapiekanki z budki nad morzem) z ułożonymi na nich równo plasterkami jabłek. Takie wykonanie sprawia, że czas przygotowania deseru jest szybszy, a potem każdy zamiast kilku ciasteczek, dostaje jedno, ale za to duże ciacho.
Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?
Przepis jest prosty, bo bazą jest gotowe ciasto francuskie. Wystarczy pokroić jabłka i układać je na cieście. Jest jednak coś jeszcze: to mieszanka mleka, żółtka i miodu, którą smarujemy najpierw ciasto. Dodaje słodyczy, ale też sprawia, że gotowe zapiekanki jabłkowe mają rumiane, błyszczące brzegi.
Do przygotowania ciastek można wykorzystać dowolne jabłka. U mnie to często kwaśne papierówki, ale też championy czy pirosy.
Przepis: Ciastko francuskie z jabłkami
Prosty pomysł na pyszny deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłka przekrój na połówki, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce na cienkie półplasterki. Wymieszaj mleko z miodem i żółtkiem.
- Robienie ciastekPokrój ciasto na szerokie paski. Każdy posmaruj mieszanką mleka, miodu i żółtka. Układaj plasterki jabłek tak, aby zachodziły lekko na siebie (patrz zdjęcie). Piecz ciastka ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Gorące jeszcze ciastka można serwować z lodami waniliowymi.
Inne pomysły na ciastka z jabłkami
Z podstawowym przepisem na ten deser można i warto eksperymentować. Ja czasem układam jabłka nie bezpośrednio na cieście, ale smaruję je najpierw serkiem mascarpone (cienka warstwa). Moje siostrzenice uwielbiają z kolei wersję z kremem czekoladowo-orzechowym.
Same jabłka można dodatkowo posypać cynamonem, jeśli masz ochotę na przysmak już bardziej w klimacie jesiennym. Oprócz jabłek na ciastkach można też układać plasterki gruszek, moreli czy śliwek. Owoce, niezależnie od wyboru można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami, np. włoskimi czy laskowymi.
Gotowe ciastka świetnie smakują posypane cukrem pudrem, ale dobrą dekoracją będzie też lukier (zrobisz go, mieszając odrobinę wody lub soku z cytryny z cukrem pudrem, do lukru można dodać cynamon). Gotowe zapiekanki jabłkowe można też dekorować polewą czekoladową.