Ciasto naleśnikowe w tej wersji sprawia, że naleśniki nie tylko pięknie wyglądają, ale i smakują wyjątkowo. Dodatek pieczarek podkręci smak wytrawnych farszów, a zrobienie takich placków jest bardzo proste.
Jak zrobić naleśniki z pieczarkami?
Wystarczy zrobić tradycyjne ciasto naleśnikowe, a potem podczas smażenia szybko ułożyć na nim pieczarki (zanim stężeje, tak aby grzyby zdążyły się wtopić w naleśniki). Plasterki pieczarek powinny być cieniutki, lepiej też wykorzystać tu mniejsze pieczarki, szczególnie jeśli zamierzasz potem zawijać naleśniki w rulon.
Naleśniki z tego przepisu zwykle nie wymagają dodatkowego tłuszczu na patelni, ale jeśli mimo wszystko przywierają, smaruj patelnię niewielką ilością oleju przy pomocy pędzelka przed smażeniem każdego naleśnika. Ważne jest, aby przed smażeniem ciasto odstało ok. 15 minut – dzięki temu mąka idealnie napęcznieje i naleśniki będą sprężyste.
Przepis: Naleśniki z pieczarkami
Ciasto do wytrawnych naleśników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 10 pieczarek
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników i ciastaOczyszczone pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Pozostałe składniki wymieszaj na gładkie ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
- Smażenie naleśnikówNa rozgrzaną patelnię wylej porcję ciasta i od razu układaj na nim plasterki pieczarek. Po chwili przewróć na drugą stronę i smaż na złoto.
Jak wykorzystać naleśniki z pieczarkami?
Naleśniki z pieczarkami możesz nadziać dowolnym wytrawnym farszem, także pieczarkowym (np. z przesmażonych z cebulką pieczarek i żółtego sera albo z kapusty kiszonej i pieczarek). Świetnie sprawdzą się tu także mięsne farsze, albo farsze warzywno-serowe. Może to być np. farsz z ziemniaków i sera, dokładnie taki sam, jaki daje się pierogów ruskich. Może być także farsz ze szpinaku albo szpinaku i ricotty.
Naleśniki z pieczarkami najprościej składać w trójkąty, ale jeśli plasterki są odpowiednio cieniutkie, można je też zwijać w ruloniki. Oryginalnym patentem jest zrobienie z tych naleśników makaronu do bulionu warzywnego, grzybowego czy mięsnego. Wówczas należy pociąć gotowe naleśniki na paski (dowolnej szerokości, ale tak, aby było widać zatopione w nich plasterki grzybów) i podać zamiast makaronu.
Czytaj też:
Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradnikuCzytaj też:
W puszyste naleśniki zwijam prosty farsz z piersi z kurczaka. To obiad i ciepła kolacja na medal