To intensywnie czekoladowe ciasto, które robi się bez pieczenia często gości na moim stole. Deser ten stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych gotowców m.in. torcików czekoladowych, których skład potrafi przyprawić o zawrót głowy.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady?
Ciasto bez pieczenia z mojego przepisu nie wymaga wiele pracy. Wystarczy przygotować puszysty mus czekoladowy, przełożyć nim ciasteczka i wstawić deser do lodówki. Chłodzenie ciasta czekoladowego bez pieczenia powinno trwać co najmniej 4-5 godzin – biszkopty muszą zmięknąć, wchłaniając wilgoć z czekoladowego kremu. Możesz zastąpić biszkopty herbatnikami maślanymi, kakaowymi lub pełnoziarnistymi ciastkami (np. owsianymi).
Wskazówka: czasami zdarza się, że biszkopty, pomimo długiego terminu przydatności do spożycia, okazują się bardzo twarde. Takie ciastka polecam przed ułożeniem w formie namoczyć wodą z dodatkiem odrobiny cukru, miodu, soku z cytryny lub w naparze herbaty bądź kawy.
Do przygotowania musu czekoladowego używam śmietanki kremówki 36%, która nie wymaga długiego schładzania przed ubijaniem. Śmietanka 30% powinna chłodzić się około 12 godzin, a do jej ubijania najlepiej użyć mocno schłodzonego naczynia. Robię mus czekoladowy z gorzką czekoladą do topienia, ale możesz również użyć zwykłej czekolady gorzkiej lub mlecznej oraz czekolady w pastylkach. Używając mlecznej czekolady, możesz zrezygnować z dodawania cukru lub zmniejszyć jego ilość.
Przepis: Ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady
Czekoladowe ciasto bez pieczenia możesz zrobić z gorzkich lub mlecznych tabliczek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 482 w każdej porcji
Składniki
- 350 g okrągłych biszkoptów
Na mus czekoladowy:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 350 g czekolady
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Topienie czekoladyCzekoladę połam na mniejsze kawałki i przełóż do miski, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Ustaw miskę z czekoladą na garnku z delikatnie wrzącą wodą i rozpuść czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Do płynnej czekolady dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Zdejmij miskę z roztopioną czekoladą z garnka i pozostaw do ostudzenia. Od czasu do czasu mieszaj stygnącą czekoladę.
- Ubijanie śmietanyGdy czekolada stygnie, do wysokiego naczynia wlej śmietankę i rozpocznij ubijanie, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodawaj cukier i ubij na sztywno na wysokich obrotach.
- Łączenie składników musu czekoladowegoDo miski z ostudzoną czekoladą dodaj 3-4 łyżki zimnej śmietany i wymieszaj mikserem lub silikonową szpatułką. Powstałą masę przełóż do miski z bitą śmietaną i miksuj na wysokich obrotach do połączenia się składników. Mus czekoladowy jest gotowy, gdy ma jednolitą konsystencję.
- Wykonanie i chłodzeniePrzygotuj wysoką tortownicę o średnicy 20-22 cm lub kwadratową formę do pieczenia (najlepiej ze zdejmowanym, wysokim rantem). Wyłóż formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Odłóż 1/4 masy do osobnej miseczki. Na dnie formy ułóż warstwę biszkoptów. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj niezbyt grubą warstwę musu czekoladowego. Powtarzaj czynności do momentu, aż zużyjesz wszystkie składniki – ostatnią warstwę powinny tworzyć biszkopty. Na biszkoptach rozsmaruj wcześniej odłożony mus czekoladowy. Ciasto posyp orzechami. Przykryj formę folią spożywczą lub kloszem i wstaw do lodówki.
Ciasto czekoladowe bez pieczenia podawaj mocno schłodzone.
Ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady – wskazówki
Smak musu czekoladowego możesz wzbogacić, dodając do niego np. ekstrakt pomarańczowy lub skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy, a także odrobinę rumu lub likieru czekoladowego.
Natomiast dekorację z pokruszonych orzechów włoskich możesz zastąpić orzechami laskowymi, pistacjami, migdałami (w kształcie słupków lub płatków) lub np. grubo posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Wyśmienicie smakuje również ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady, które zostało udekorowane malinami i kleksami bitej śmietany.
Czytaj też:
Ten prosty deser rozpływa się w ustach. Smakuje lepiej niż ptasie mleczko, a składniki masz w kuchniCzytaj też:
Ten lekki niczym chmurka deser z czekoladą podaję, gdy nie mam siły na pieczenie. Przepis jest banalny