Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu, ale świetnie nadają się też na przekąskę. Można z nich bowiem zrobić pożywną sałatkę lub przygotować frytki. Te ostatnie są bardzo smaczne, ale nie koniecznie zdrowe. Zawierają bowiem dużo tłuszczu. Z tego powodu zdecydowanie wolę ziemniaki pieczone. Ciekawą ich wersję poznałam u mojej koleżanki. Oto i te rewelacyjne ziemniaki.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Ziemniaki przeznaczone do pieczenia można obrać, ale nie jest to konieczne. Gdy mają dość cienką skórkę, wystarczy, że dokładnie je wyszorujemy i opłuczemy. Potem warto pokroić je w cząstki, bo im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką. Nie jest konieczne obgotowywanie ziemniaków. Surowym i pokrojonym na nieduże kawałki tak naprawdę wystarczy pół godziny spędzone w piekarniku.
Jak zrobić ziemniaki po grecku?
Ziemniaki po grecku przygotowuje się bardzo podobnie, jak klasyczne, pieczone ziemniaki. Różnicę robi dopiero sposób ich podania, a dokładniej użyte składniki. Doskonale podkreślają one i dopełniają smak ziemniaków.
Przepis: Ziemniaki po grecku
Pieczone ziemniaki podane z fetą i oliwkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- 150 g sera feta
- 3-4 łyżki oliwek Kalamata lub czarnych
- natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Pokrój je w cząstki, umieść w misce, polej olejem, dokładnie wymieszaj.
- Pieczenie ziemniakówBrytfannę lekko natłuść, a gdy korzystasz z blachy z piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wysyp na nią ziemniaki i równomiernie je rozprowadź. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze 10-15 minut w 200 stopniach Celsjusza, by się zrumieniły.
- Serwowanie ziemniakówZiemniaki pozostaw w brytfannie. Posyp je pokruszonym serem feta, oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Możesz je też lekko oprószyć solą, ale nie przesadź, bo feta jest słona.
Ziemniaki po grecku – wskazówki
Aby ziemniaki po grecku wyszły jak należy, zwróć uwagę na tych kilka rzeczy:
- Ziemniaków przeznaczonych do pieczenia nie należy solić, bo zacznie wypływać z nich sok. Najlepiej oprószyć je solą pod koniec pieczenia lub już po wyjęciu z piekarnika.
- Ser feta można pokruszyć już na upieczone ziemniaki lub 10-15 minut, przed końcem ich pieczenia. W drugiej wersji, ser zdąży się nieco rozpuścić i będzie przyjemnie ciepły.
- Ziemniaki po grecku można podać z domowym sosem czosnkowym lub tzatziki.
Czytaj też:
Weź ciasto francuskie i ziemniaki z obiadu. Obłędnie pyszna przekąska w pół godzinyCzytaj też:
Kotlety ziemniaczane robię z sekretnym składnikiem. To mój przepis na tani i sycący obiad