W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach

W moim domu na topie są teraz kotlety słoneczne. Robię je w mig, a rozpływają się w ustach

Dodano: 
Kotlety słoneczne
Kotlety słoneczne Źródło: Shutterstock / from my point of view
Jeśli tak, jak moja rodzina, uwielbiacie kotlety, musicie poznać kotlety słoneczne. Choć są robione z chudej piersi z kurczaka, to wprost rozpływają się w ustach. To zasługa kilku dodatków. Zróbcie je raz, a nie pożałujecie.

My Polacy najczęściej przyrządzamy kotlety schabowe i mielone. Jednak pomysłów na kotlety jest całe mnóstwo. Szkoda więc w kółko przygotowywać to samo mięsne danie. Lepiej skusić się na miłą, smakową odmianę. A kotlety słoneczne z pewnością nią są. Wyróżnia je bowiem delikatność, miękkość i soczystość. Wierzch zaś wieńczy chrupiąca skórka, która kusi swym złocistym kolorem.

Z jakiego mięsa można zrobić kotlety słoneczne?

Kotlety słoneczne to nic innego, jak posiekane mięso drobiowe, które miesza się z kilkoma składnikami i smaży. Smażenie nie trwa długo, dlatego najlepiej sprawdzi się tu delikatne mięso z piersi z kurczaka. Jak najbardziej można je zastąpić mięsem z piersi indyka. Nazwa kotletów pochodzi od ich barwy. Są żółtawe, słoneczne i apetyczne. To dlatego, że jasne mięso po wymieszaniu z jajkami, obtoczeniu w tartej bułce i usmażeniu przybiera apetyczną, słoneczną barwę.

Jak zrobić kotlety słoneczne?

By przygotować kotlety słoneczne, wystarczy pokroić pierś z kurczaka w kostkę i wymieszać ją z kilkoma składnikami. Wśród nich są majonez i starty, żółty ser. Te dodatki wspaniale wpływają na smak i soczystość potrawy. To głównie dzięki nim kotlety słoneczne cieszą się w moim domu tak dużym wzięciem.

Przepis: Kotlety słoneczne

Soczyste kotlety z piersi z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki majonezu
  • estragon, bazylia lub oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPierś z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Mieszanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj mąkę i majonez, wymieszaj. Dorzuć pokrojone mięso i żółty ser oraz przyprawy, wymieszaj.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje mięsnej masy, lekko ją spłaszczaj. Smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z  nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać kotlety słoneczne?

Kotlety słoneczne są bardzo delikatne i soczyste. Najlepiej będą smakować podane z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub z ryżem. Dopełnieniem całości będą warzywa gotowane, np. fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem albo surowe, np. surówka z kapusty i marchewki.

Czytaj też:
To najlepsza wersja mielonych, jaką jadłam. Są pełne smaku dzięki aromatycznym plasterkom
Czytaj też:
Już wiem, jak usmażyć idealnego schabowego. Dobór tłuszczu ma wielkie znaczenie