Farszem jak do gołąbków nadziewam to warzywo. Ta potrawa z prostych składników robi u mnie furorę

Farszem jak do gołąbków nadziewam to warzywo. Ta potrawa z prostych składników robi u mnie furorę

Dodano: 
Faszerowana cebula
Faszerowana cebula Źródło: Shutterstock / from my point of view
Uwielbiam tradycyjne gołąbki, ale nie zawsze mam czas na parzenie kapusty i zapiekanie potrawy. Wówczas mięsem mielonym i ryżem faszeruję cebulę. Danie zaskakuje wyglądem i zachwyca smakiem. Sprawdź, jak zrobić nadziewaną cebulę à la gołąbki.

Pomysł na tę nadziewane cebule zaczerpnąłem z kuchni tureckiej. Można je przygotować z różnymi farszami na bazie m.in. ryżu oraz kaszy z dodatkiem mięsa, kiełbasy, boczku, grzybów i warzyw. Choć może się z początku wydawać, że nadziewanie cebuli jest trudne, to zajmuje mniej czasu niż parzenie kapusty i zawijanie w nią farszu. Robiąc po raz pierwszy faszerowaną cebulę à la gołąbki, obawiałem się, czy potrawa przypadnie do gustu mojej rodzinie, ale był to strzał w dziesiątkę. Nawet dzieci, które czasami wybierają większe kawałki cebuli np. z gulaszu, poprosiły o dokładkę.

Jak zrobić faszerowaną cebulę à la gołąbki?

Do nadziewania nadaje się każdy gatunek cebuli. Różnią się one jednak smakiem. Odmiana żółta ma bardzo intensywny smak, natomiast cebula czerwona, czosnkowa i szalotka to idealny wybór dla osób, którym przeszkadza mocny aromat żółtej cebuli.

Farsz robię z podgotowanego ryżu, podsmażonego mięsa mielonego oraz kilku dodatków m.in. usuniętych z wnętrza cebuli łusek, które drobno kroję i podsmażam. Możesz użyć ulubionego mięsa oraz zarówno białego, jak i brązowego ryżu. Wypełnioną takim farszem cebulę wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na patelni i zapiec/udusić do miękkości.

Porada: możesz również przygotować farsz z surowych składników. Wymieszaj ryż z mięsem, drobno posiekanymi łuskami cebuli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw. Cebula nadziewana surowym farszem wymaga wydłużenia czasu duszenia/pieczenia o około 15 minut.

Jeżeli chcesz, żeby potrawa miała orientalny smak, to polecam dodać do farszu drobno posiekaną miętę lub kolendrę, kmin rzymski i odrobinę kardamonu.

Przepis: Faszerowana cebula à la gołąbki

Do przygotowania tego pysznego i oryginalnego dania nie potrzeba żadnych wyjątkowych umiejętności.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 12 średniej wielkości cebul
  • 500 ml bulionu

Do gotowania cebuli:

  • 3 litry wody
  • 1 i 1/2 łyżki octu

Na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie cebuliCebulę obierz z zewnętrznej łuski i odetnij oba końce warzywa. Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodaj ocet i włóż cebule. Gotuj ok. 7 minut – czas gotowania zależy od wielkości warzyw i grubości łusek – cebula powinna zmięknąć, ale nie może się rozgotować, bo rozpadnie się podczas nadziewania i duszenia lub pieczenia. Podgotowaną cebulę wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną wodą (możesz dodać do wody kostki lodu), żeby zatrzymać proces gotowania. Schłodzoną cebulę wyjmij z wody i odsącz z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Z wystudzonych cebul wyjmij wewnętrzne łuski i pozostaw 2-3 zewnętrzne, które utworzą „miseczkę” na farsz. Łuski z wnętrza cebuli możesz wyjąć np. widelcem lub delikatnie wypchnąć palcem.
  2. Przygotowanie farszuRyż lekko podgotuj w osolonej wodzie. Usunięte z cebuli łuski drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż lekko się przyrumieni. Dopraw ziołowym pieprzem, papryką, solą i pieprzem. Do dużej miski przełóż obgotowany ryż i podsmażone mięso. Dokładnie wymieszaj składniki farszu dłonią i opcjonalnie dopraw do smaku.
  3. Nadziewanie cebuliGotowy farsz nakładaj do wcześniej przygotowanej cebuli. Jeżeli przygotowałaś/łeś cebulę, korzystając z pierwszego sposobu, to nałóż farsz do wnętrza rozciętej łuski i zawiń brzegi, tworząc rulon.
  4. Duszenie/zapiekanieWypełnioną nadzieniem cebulę ułóż w płaskim rondlu, na patelni lub w naczyniu do zapiekania i zalej bulionem. Na cebuli ułóż odwrócony do góry dnem, odporny na działanie wysokiej temperatury talerz i obciąż go np. małym garnkiem z wodą. Duś potrawę przez 20-30 minut. Ewentualnie naczynie wstaw do piekarnika (temperatura 180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu) i zapiekaj około 30 minut.

Jak i z czym podawać nadziewaną cebulę à la gołąbki?

Nadziewaną cebulę podawaj na ciepło jako przekąskę lub danie główne. Potrawa doskonale smakuje z dodatkiem wyrazistych w smaku sosów np. sosu pomidorowego i sosu grzybowego. Sos możesz przygotować na bazie pozostałego po duszeniu/zapiekaniu nadziewanej cebuli bulionu. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Zamiast gołąbków robię tę prostą zapiekankę. Jest szybciej i nie ma obawy, że danie się rozpadnie
Czytaj też:
Tak pysznej nadziewanej cukinii jeszcze nie jadłem. Przepis przywiozłem z urlopu w Turcji