Placki, placuszki i racuchy to prosty sposób na smaczny posiłek. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć porcje ciasta na patelni. Dziś przygotuję pożywne placki na bazie twarogu. Mąka i jajka będą w nich tylko dodatkiem. Jestem pewna, że zachwycą was wyglądem i smakiem.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Twaróg to produkt mleczny, który jest lżej strawny niż mleko. A to dlatego, że w procesie produkcji obniża się w nim zawartość laktozy – cukru, który często powoduje nietolerancję. Może przy tym zawierać probiotyki, które dobrze wpływają na układ trawienny i odpornościowy. Poza tym twaróg stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także wapnia, fosforu, magnezu, witamin A i B12. Dzięki temu wzmacnia organizm, dobrze wpływa na kości i zęby, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Jak zrobić puszyste placki z twarogu?
Do przygotowania puszystych placków najlepiej wykorzystać twaróg w kostce. Powinien być dość zwięzły, ale kremowy. Może to być twaróg półtłusty lub chudy, gdy liczycie kalorie. Tłusty oczywiście też, choć jest najbardziej kaloryczny. Twaróg należy rozdrobnić widelcem, ale mogą w nim pozostać grudki. Będą stanowiły urozmaicenie w strukturze.
Przepis: Puszyste placki z twarogu
Szybkie placki twarogowe z dodatkiem piany z białek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 400 g twarogu w kostce
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg włóż do miski, rozgnieć widelcem, jednak nie na gładko. Dodaj do niego żółtka, mąkę, cukier i spulchniacz, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
- Smażenie plackówPatelnię rozgrzej, wlej trochę oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Placki smaż, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać puszyste placki z twarogu?
Puszyste placki z twarogu najlepiej smakują podane na słodko. Można je więc oprószyć cukrem pudrem, posmarować dżemem, konfiturą lub powidłami albo polać miodem czy syropem klonowym. Dobrze też będą smakować w połączeniu z owocami, najlepiej jagodowymi lub twardszymi, pokrojonymi na kawałki. Owoce można też zblendować z cukrem i wylać na talerzyk do maczania.
Puszyste placki z twarogu można również serwować z wytrawnymi dodatkami. Takie placki dobrze będą smakować podane z kwaśną śmietaną, duszonymi warzywami czy z surówką.
Czytaj też:
Przepis na najlepsze pankejki dostałam od znajomego kucharza. Dorzucam do ciasta jeden składnik od siebieCzytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napój