Inspiracją do tego ciasta jest szarlotka sypana: genialne ciasto, które nie wymaga żadnego wyrabiania, żadnego robota czy miksera. Robię ją często, ale ostatnio modyfikuję ten przepis i do jabłek dorzucam też inne owoce. Wersja ze śliwkami tak posmakowała moim bliskim, że ciągle proszą o powtórkę.
Jak zrobić ciasto sypane z kaszy?
Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba początkująca w pieczeniu ciast. Tu nic nie musi być idealne, a ciasto zawsze wyjdzie. Zrobienie deseru polega na sypaniu kolejnych warstw kaszy manny wymieszanej z mąką, cukrem cynamonem i proszkiem do pieczenia na przemian z warstwami owoców, w tym przypadku jabłek i aromatycznych węgierek. Najprościej podzielić sypką część na trzy równe części, ale przyznam, że ja nigdy tego nie robię i sypię „na oko”. Kolejne warstwy kaszy nie muszą idealnie zakrywać owoców. Ważne jest tylko, aby nie ugniatać ciasno owoców, ponieważ masło, które kładzie się na wierzch całej układanki, podczas pieczenia topi się i spływa przez wszystkie warstwy.
Na zdjęciu w przepisie widać, jak ułożone są owoce. Śliwki nie są jedna przy drugiej właśnie dlatego, żeby masło miało miejsce na przenikanie kolejnych warstw.
Przepis: Sypane ciasto z owocami
Proste ciasto z kaszy manny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże jabłka
- 16 śliwek węgierek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówJabłka zetrzyj na dużych oczkach, śliwki wypestkuj i podziel na połówki lub ćwiartki. W misce wymiesza kaszę, mąkę, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Podziel mieszankę na trzy równe części.
- Sypanie ciasta
- Pieczenie ciasta
Jak podawać sypane ciasto z kaszy manny?
We wszystkich przepisach na szarlotkę sypaną znajdziesz zapewne wskazówkę, aby ciasto kroić dopiero po schłodzeniu. To złota rada, takie ciasto ma świetną konsystencję i ładnie wygląda. U mnie się to jednak zupełnie nie sprawdza, ponieważ u mnie w domu każdy chce jeść to ciasto od razu. Oprószam je zawsze delikatnie cukrem pudrem i jeszcze gorące podaję z gałką lodów waniliowych. To nasza ulubiona wersja tego deseru i z całego serca polecam ją wszystkim tak samo niecierpliwym i tym, którzy kochają owocowe ciasta na ciepło.
Czytaj też:
Ania Starmach przerobiła dojrzałe banany na prawdziwe cudo. Przepis jest dziecinnie prostyCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i duże śliwki. Po 25 minutach zajadamy się pysznymi ciastkami