Ania Starmach przerobiła dojrzałe banany na prawdziwe cudo. Przepis jest dziecinnie prosty

Ania Starmach przerobiła dojrzałe banany na prawdziwe cudo. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Rozgniatanie bananów
Rozgniatanie bananów Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Z przejrzałych, brązowych bananów można wyczarować kulinarne cuda i udowodniła to Ania Starmach. Upiekła chlebek bananowy, a jego sekretem jest jeden nietypowy dodatek.

Anna Starmach, kucharka i autorka książek, jurorka programów Materchef i Masterchef Junior bardzo chętnie dzieli się w mediach społecznościowych swoimi przepisami na ulubione dania. Tym razem pokazała, co można zrobić z brzydkich, przejrzałych bananów.

Jak robi chlebek bananowy Ania Starmach?

To nie jest zwykły chlebek bananowy, ponieważ Ania Starmach do ciasta dorzuciła sporą porcję leśnych jagód. Jak podkreśliła, mogą to być zarówno jagody świeże, jak i mrożone, a to oznacza, że ten wyjątkowy wypiek można robić przez cały rok.

Samo zrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka chwil, a potem już tylko należy uzbroić się w cierpliwość, bo chlebek piecze się godzinę, ale to nie wszystko.

Przepis: Chlebek bananowy Ani Starmach

Pyszny sposób na przejrzałe banany.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
329 w każdej porcji

Składniki

  • 260 g mąki
  • 300 g rozgniecionych dojrzałych bananów
  • 1 jajko
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 g jagód borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 60 g miękkiego masła

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło utrzyj z cukrem. Dodaj jogurt, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, banany. Całość wymieszaj. Dodaj jagody i wymieszaj wszystko ręcznie.
  2. Pieczenie chlebkaPrzełóż ciasto do keksówki. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Ania Starmach zwraca także uwagę swoim fanom, że chlebek należy zostawić do ostygnięcia w foremce. To oznacza, że należy kroić go dopiero, jak już dobrze wystygnie.

Skąd wziąć przejrzałe banany?

Aby zrobić chlebek bananowy, trzeba koniecznie mieć mocno dojrzałe banany o brązowej wręcz skórce. Są mocno słodkie i mają inną konsystencję, niż banany świeże czy wręcz lekko niedojrzałe. Te ostatnie nie nadają się do zrobienia tego wypieku.

Brązowe, mocno dojrzałe banany często można dostać za grosze w marketach lub lokalnych warzywniakach, ponieważ takie owoce są zwykle już mocno przecenione. Dlatego chlebek bananowy to nie tylko pyszna i tania przekąska na słodko, ale też sposób na ratowanie żywności.

Rada: jeśli masz możliwość kupienia tanich, przejrzałych bananów na promocji, weź więcej owoców, ponieważ takie banany można również zamrozić. Wówczas należy je obrać i najlepiej już od razu podzielić na porcje. Można je wykorzystać do zrobienia chlebka bananowego, słodkich placków czy innych wypieków z dodatkiem bananów.

Czytaj też:
Placki z cukinii Jakuba Kuronia są chrupiące i nigdy się nie rozpadają. Kucharz zdradził prosty patent
Czytaj też:
Ten pyszny deser ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym to w moim domu HIT na upalne dni