Czerwona kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw, a wciąż mało doceniane. My dziś proponujemy, aby zrobić z niej fit sałatkę, którą chce się zjeść już za sam wygląd. Żółte dodatki kontrastują z kolorem kapusty i już sam widok tego połączenia dodaje energii i poprawia humor. Sałatkę z czerwonej kapusty robi się błyskawicznie.
Jak zrobić fit sałatkę z czerwonej kapusty?
Tu nie ma nic skomplikowanego: wystarczy pokroić drobno kapustę i wymieszać resztą warzyw, prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, a na koniec rozkruszyć na całość słony ser feta. Jeśli lubisz, kiedy kapusta jest bardziej miękka w sałatkach, to najpierw wymieszaj kapustę z dressingiem (dobrze wetrzyj w nią sos) i odstaw na ok. pół godziny, a dopiero potem dodaj resztę warzyw. Ten zabieg sprawi, że kapusta nieco skruszeje i nabierze smaku.
Przepis: Sałatka z czerwonej kapusty
Lekka sałatka z kolorowych warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 221 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g rukoli
- 150 g sera feta
Na dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj, paprykę pokrój. Wymieszaj wszystkie warzywa w misce. Składniki na dressing energicznie wymieszaj, aż stworzą gładką emulsję.
- Szykowanie sałatkiDodaj dressing do warzyw i wymieszaj. Serwuj sałatkę z kawałkami fety.
Do sałatki możesz dodać także inne, ulubione dodatki albo to, co akurat masz pod ręką. Będzie pasowała tu drobno posiekana natka pietruszki, liście szpinaku (najlepiej baby), czerwona cebula lub dymka, ostra papryczka. Sałatkę można także posypać uprażonymi na suchej patelni pistacjami.
Jak podawać fit sałatkę czerwonej kapusty?
Sałatkę czerwonej kapusty można potraktować jako lekki posiłek (wówczas możesz podać ją z pełnoziarnistą grzanką lub kromką pieczywa), może też być dodatkiem do obiadu czy kolacji. Można ją zaserwować razem z pieczonymi lub grillowanymi filetami z piersi z kurczaka, szaszłykami z drobiu lub polędwiczki wieprzowej, ale też z rybą (doskonale będzie pasowała do pieczonego lub smażonego łososia albo dorsza, ale też do pieczonego z ziołowym masełkiem pstrąga). W wersji bezmięsnej można podać sałatkę z panierowanymi boczniakami albo dowolnymi kotletami warzywnymi.
Czytaj też:
Co dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz morele? Odkryj długą listę korzyści i na co uważaćCzytaj też:
Która część kurczaka jest najzdrowsza i najwartościowsza? Nie każdy zna odpowiedź