Moja teściowa powinna dostać medal za tę zupę. Tak prostego i taniego przepisu dawno nie widziałam

Moja teściowa powinna dostać medal za tę zupę. Tak prostego i taniego przepisu dawno nie widziałam

Dodano: 
Kremowa zupa paprykowa
Kremowa zupa paprykowa Źródło: Shutterstock / Cesarz
Kremowa zupa paprykowa mojej teściowej nie ma sobie równych. Latem robię ją często, bo składniki są tanie, a gotowania nie ma dużo. To dosłownie danie na medal.

Zupa z papryki co lato króluje w moim domu. Pierwszy raz spróbowałam jej u teściowej, a gdy już wybłagałam od niej przepis, okazało się, że wykonanie jest banalne. Od tamtej pory jeszcze mi się nie znudziła. Moim bliskim też wciąż smakuje. I dobrze, bo jest niezwykle tania, a korzyści z jej jedzenia jest sporo.

Dlaczego warto jeść zupę z papryki?

Oprócz wyśmienitego smaku kremową zupę paprykową charakteryzuje bogactwo wartości odżywczych. Papryka jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność. Występuje w niej też beta-karoten – przeciwutleniacz będący prekursorem witaminy A, niezbędnej dla zdrowia oczu i skóry. W tym letnim warzywie znajdziesz też witaminy z grupy B, witaminę K oraz żelazo i potas.

Ten ostatni pierwiastek jest też obecny w pomidorze i wraz z zawartym w czerwonym owocu likopenem pomoże dbać o serce i układ nerwowy. W zupie będzie też sporo sycącej skrobi, pochodzącej z użytego do jej zagęszczenia ziemniaka, więc nasyci na dłużej. Nic tylko przygotować.

Jak zrobić kremową zupę paprykową?

To, co wyróżnia zupę z papryki, to szybkość przygotowania. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się kremowym daniem. Pieczone papryki są pełne słodyczy, a podczas ich przygotowania z powodzeniem zdążysz uszykować pozostałe składniki. Potem zostanie już tylko zblendowanie wszystkiego na gładko. Prawda, że prosto?

Przepis: Kremowa zupa paprykowa

Zupa z papryki o kremowej konsystencji, która skusi nawet wybrednych.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
198 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1 ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie paprykiPaprykę opłucz, osusz i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Natrzyj 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gotowe włóż do woreczków foliowych i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij i usuń skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki, pozbywając się pestek.
  2. Wykonanie sosu z pomidoraCebulę i czosnek pozbaw łupin. Posiekaj. Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń sok oraz pestki i pokrój w kostkę. Na dnie głębokiego garnka rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i chwilkę przesmaż. Wrzuć miąższ pomidora i dopraw go tymiankiem oraz obiema paprykami. Duś przez 5-7 minut. Przenieś do pojemnika blendera.
  3. Robienie kremowej zupy paprykowejBulion rozgrzej w garnku. Ugotuj w nim obranego, umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka (około 7 minut). Do pomidorów z dodatkami wrzuć paprykę. Dodaj też miękkie cząstki ziemniaka, wraz z odrobiną bulionu. Zblenduj wszystko na gładką masę. Wlej do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać kremową zupę paprykową?

Kremowa zupa paprykowa najlepsza jest na ciepło. U mnie zawsze gości z kostkami sera feta, którego słoność przyjemnie kontrastuje ze słodyczą papryki. Podaję też świeży chleb razowy, bo bez pieczywa węglowodanów jest w potrawie nie za dużo i posiłek nie jest wystarczająco sycący.

Możesz oczywiście postawić na inne dodatki i wrzucić np. makaron ze strączków lub ciecierzycę z puszki. Fajnym dodatkiem będzie też podsmażona kiełbasa czy śmietana kremówka. Zahartuj ją tylko przed dodaniem, by konsystencja zupy z papryki była nienaganna.

Czytaj też:
Do zupy z cukinii dodaję jeden banalny składnik. Smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę
Czytaj też:
Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno