Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a dania z mięsa to jedna z jego specjalności. „Dziś mam dla Was zaskakująco pyszny przepis na kotlet, który zaskakuje swoim smakiem i raz zrobiony zapewne zagości w Waszym menu na stałe! Kotlet po czesku to danie, w którym obok mięsa mamy w roli głównej ziemniaka! Sami zobaczcie, jak łatwo go przyrządzić!” – napisał. Zrobienie dania zajmie mniej niż pół godziny, a efekt z pewnością zaskoczy waszych gości czy domowników. Internauci są zachwyceni przepisem. „Zrobiłam! Wyszły super, mięso soczyste, panierka nie odeszła. Dzięki za przepis. Zagości już na stałe” – pochwaliła się jedna z fanek Kuronia.
Jak zrobić kotlet po czesku?
Można powiedzieć, że to trochę połączenie drobiowego sznycla z plackiem ziemniaczanym. Ziemniaczane ciasto pięknie się rumieni i zamienia w chrupiącą panierkę. Jasiek Kuroń radzi, aby kotlety drobiowe rozklepać na płasko – sam robi to, przykrywając mięso kawałkiem papieru, aby nie zniszczyć delikatnej struktury mięsa drobiowego. To ważne, aby mięso nie było grube, ponieważ kotlety muszą się dobrze usmażyć także w środku.
Do zrobienia kotletów można także użyć mięsa z piersi z indyka.
Przepis: Kotlety po czesku Jaśka Kuronia
Filety z kurczaka panierowane w cieście z ziemniakami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Czeska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 462 w każdej porcji
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 75 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPiersi z kurczaka rozbij na płasko, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do nich mleko, mąkę, musztardę, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Smażenie kotletówMięso panieru w ziemniaczanym cieście i smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać kotlety po czesku?
Jasiek Kuroń swoje kotlety zjadł na obiad z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz prostą sałatką z pomidorów i cebuli. Widać to dokładnie na filmie, który opublikował, pokazując przygotowanie kotletów krok po kroku.
Kotlety można podać także z innymi ulubionymi dodatkami: mogą to być ziemniaki pieczone, frytki, kasza albo ryż. Do kotletów będą doskonale pasowały tradycyjne surówki czy sałatki, np. mizeria, surówka z marchewki, surówka z selera czy z kapusty kiszonej.
Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrzCzytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne