Te letnie jabłka do słoików robię ekspresowo. Są idealne nie tylko do szarlotki

Te letnie jabłka do słoików robię ekspresowo. Są idealne nie tylko do szarlotki

Dodano: 
Prażenie jabłek
Prażenie jabłek Źródło: Shutterstock / Claudio Divizia
Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza tę z papierówkami. Zawsze latem dostaję spore ilości tych jabłek od teściowej, prażę je i pakuję do słoików. Ich przygotowanie zajmuje godzinę, a zimą są jak znalazł nie tylko do ciast.

Jabłka są dostępne przez cały rok. Można je jeść na przekąskę, a także dodawać do ciast, deserów i mięs. Ja uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza tę z papierówkami. Smak i konsystencja tych letnich jabłek moim zdaniem doskonale pasuje do słodkości. Dlatego, gdy tylko mam okazję, robię prażone jabłka do słoików. Zimą raz-dwa robi się z ich dodatkiem prawdziwe specjały.

Jak wyglądają i smakują papierówki?

Papierówka to stara odmiana jabłek, która dojrzewa zwykle w lipcu. Coraz rzadziej można ją kupić, jednak rośnie jeszcze w niektórych ogrodach i warto ją wykorzystać w kuchni. A to dlatego, że jabłka te charakteryzują się lekką konsystencją i przyjemnym smakiem. Po obróbce termicznej rozpadają się i zachowują kwaśny smak, który doskonale pasuje do ciast i deserów. Jabłka te wyglądają dość niepozornie. Są niewielkie, zielone lub zielono-żółte. Dość łatwo je obić i szybko się psują. Warto więc jak najszybciej przerobić je np. na jabłka prażone do słoików.

Jak zrobić prażone papierówki do słoików?

Na wszelkiego rodzaju przetwory należy wybierać tylko zdrowe i nieobite owoce. Dlatego w przypadku papierówek szczególnie ważne jest to, by je przebrać. Umyte, obrane i oczyszczone owoce szybko da się przerobić na mus do słoików.

Przepis: Prażone jabłka do słoików

Prażone papierówki do zimowej szarlotki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 2 kg jabłek papierówek
  • 50 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz. Każde przekrój na cztery części, usuń z niego gniazda nasienne. Jabłka pokrój w sporą kostkę, wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny.
  2. Prażenie jabłekDo jabłek wlej też wodę i dodaj cukier. Zagotuj je, a potem gotuj na niedużym ogniu, do czasu, aż zaczną się rozpadać.
  3. Napełnianie słoikówPrażonymi jabłkami napełnij wyparzone słoiki (z tej ilości wyjdą 2 słoiki o pojemności 900 ml). Krawędzie wytrzyj, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

Wskazówka: Do jabłek możesz też wsypać trochę mielonego cynamonu i cukru wanilinowego.

Do czego jeszcze można wykorzystać prażone jabłka?

Prażone jabłka są idealne do szarlotki, ale sprawdzą się też w innych słodkościach. Można nimi nadziewać rogaliki, drożdżowe bułeczki czy strucle. Doskonale nadają się też do smarowania naleśników, placuszków i gofrów. Znakomicie będą też smakowały podane na świeżej bułce z masłem.

Czytaj też:
Zapiekam jabłka z pysznym farszem i podaję z lodami. Odkryj prosty przepis na zdrowy deser dla wszystkich
Czytaj też:
Robię szarlotkę na bułkach, a każdy pyta, gdzie kupiłam tak dobre ciasto. Tani deser mam w niecałą godzinę