Len to roślina oleista, której nasiona często stosuję jako dodatek do pieczywa, sałatek, jogurtów i koktajli. Po zmieleniu i rozmieszaniu z wodą nasiona lnu czasami wykorzystuję jako zamiennik jajka do panierowania, zrobienia ciasta naleśnikowego lub domowych wypieków. Z nasion lnu tłoczony jest również bogaty w składniki odżywcze olej i to o nim chcę ci dzisiaj opowiedzieć.
Jak smakuje olej lniany?
Siemię lniane to polskie superfoods, które w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu oraz doskonale smakuje. Delikatny, lekko orzechowy smak nasion lnu sprawia, że tłoczony z nich olej ma przyjemny aromat, który doskonale komponuje się nie tylko z wytrawnymi potrawami, ale także słodyczą np. miodu i owoców. Z tego względu olej lniany polecany jest jako zamiennik oleju rzepakowego, oliwy z oliwek i oleju z pestek winogron podczas przygotowywania różnego rodzaju dressingów do sałatek. Wyborny smak ma np. sałatka z pomidorów, ogórków, cukinii i sera feta z dodatkiem sosu winegret na bazie oleju lnianego.
Olej lniany tłoczony jest na zimno. Nie jest odporny na działanie wysokiej temperatury, co sprawia, że nie nadaje się do potraw, które są poddawane obróbce termicznej, ale nie traci swoich właściwości i wyjątkowego smaku, jeżeli polewamy nim ciepłe potrawy np. wyjęte z piekarnika mięso, warzywa lub rybę.
Właściwości oleju lnianego
Olej lniany to u mnie produkt obowiązkowy. Ten wartościowy tłuszcz roślinny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jak już wspomniałem, nadaje się jedynie do spożycia na zimno. Olej lniany to bogate źródło kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 i Omega-6, co sprawia, że stanowi doskonałe uzupełnienie diety ubogiej w ryby oraz diety wegańskiej.
Pod względem możliwości zastosowania olej lniany niewiele różni się od innych olejów roślinnych, które są dodawane do potraw na zimno – może być dodawany do sałatek i surówek, sosów np. domowego majonezu, dressingów, masła orzechowego, marynowanych ryb np. śledzi, a także używany do „smarowania” pieczywa.
Olej lniany i jego wpływ na zdrowie
Olej lniany może być spożywany nie tylko w celu poprawy smaku przygotowywanych potraw, ale także poprawy zdrowia, jako uzupełnienie diety w cenne kwasy tłuszczowe – pijąc olej lniany i dodając go do różnych potraw, można uzupełniać niedobory kwasów tłuszczowych oraz zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Regularne stosowanie oleju lnianego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (czyli frakcji LDL) i trójglicerydów oraz chroni przed rozwojem schorzeń sercowo-naczyniowych. Olej lniany wpływa również w pozytywny sposób na zdrowie skóry oraz włosów, dlatego często dodawany jest m.in. do domowych maseczek.
Dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego olej lniany wykazuje też działanie przeciwzapalne, co może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, takich jak artretyzm oraz wspomagać ogólną odporność organizmu.
Jak przechowywać olej lniany?
Ważną kwestią jest odpowiednie przechowywanie oleju lnianego. Wysokiej jakości olej z nasion lnu jest sprzedawany w chroniących przed działaniem promieni słonecznych butelkach z ciemnego szkła. Aby olej lniany przez długi czas zachował świeżość i wartości odżywcze, nie może być przechowywany blisko źródeł ciepła. Po otwarciu najlepiej przechowywać olej lniany w lodówce. Nieotwarte butelki z olejem lnianym można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu np. na półce w spiżarni. Warto zwrócić uwagę na datę ważności oleju lnianego, który po otwarciu zachowuje świeżość przez około 4 tygodnie. Nieprawidłowo przechowywany olej lniany nie nadaje się do spożycia.
Do czego wykorzystać olej lniany w kuchni?
Olej lniany to doskonały zamiennik masła oraz margaryn do smarowania pieczywa. Rozprowadzony na chlebie lub bułce, doskonale smakuje z dodatkiem świeżych warzyw, wędlin oraz ryb.
Idealną propozycją na śniadanie jest na przykład pasta twarogowa z dodatkiem oleju lnianego, nasion lnu, posiekanych orzechów i świeżego czosnku bądź pasta twarogowa ze świeżym szczypiorkiem, czarną rzepą, olejem lnianym i nasionami czarnuszki. Połączenie tych składników jest naprawdę pyszne.
Olejem lnianym można również wzbogacić np. sałatkę śledziową, pastę z wędzonej ryby i hummus. Delikatny smak oleju lnianego pasuje też do owsianki oraz owocowego lub owocowo-warzywnego koktajlu i smoothie.
Warto też stosować ten zdrowy tłuszcz, przygotowując dania obiadowe. Pasuje zarówno do tradycyjnych dań obiadowych np. z mięsem, które po upieczeniu lub usmażeniu można nim skropić, jak i do lekkich potraw np. sałatki greckiej i sałatki Cezar. Z dodatkiem oleju lnianego można także podawać makarony i ziemniaki oraz surówki np. surówkę z kiszonej kapusty.
Idealnym pomysłem na lekką kolację z wykorzystaniem oleju lnianego jest np. lodowa sałata z dodatkiem sera feta, pomidorów, ogórka i oliwek bądź sałatka z serem pleśniowym, orzechami i gruszką – obie skropione właśnie tym olejem roślinnym. Z oleju lnianego można też przygotować marynatę do, śledzi – do zalewy z tego tłuszczu wystarczy dodać cebulę i suszone pomidory. Natomiast miłośnikom kanapek polecam pastę jajeczną ze szczypiorkiem, rzodkiewką, kiełkami oraz domowym majonezem na bazie żółtek i oleju lnianego.
Czytaj też:
Która część kurczaka jest najzdrowsza i najwartościowsza? Nie każdy zna odpowiedźCzytaj też:
Szklanka dziennie tych owoców pomaga zmniejszyć obwód talii. Robię z nich pożywne śniadanie