Przepis na owocowe ciasto bez pieczenia dostałam od Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Leszek Wodnicki powtarza często, że cukiernikiem nie jest, dlatego jego przepisy na desery są do zrobienia dla każdego, ale jednocześnie śmiało mogłyby być podawane w najlepszych restauracjach czy cukierniach. To ciasto bez pieczenia jest zrobione z sezonowych owoców jagodowych i zdrowego spodu na bazie orzechów i daktyli. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia!
Jak zrobić owocowe ciasto bez pieczenia?
To ciasto jest wegańskie, a to oznacza, że nie ma w nim takich składników jak krowie mleko czy żelatyna. Masa owocowa jest zrobiona z dodatkiem mleka kokosowego, a wszystko jest ustabilizowane agarem. Leszek Wodnicki podkreśla, że agar, czyli roślinny odpowiednik żelatyny, sprawia, że część owocowa jest wyjątkowo delikatna i ma wręcz konsystencję musu.
W przepisie podaję połączenie orzechów nerkowca i włoskich na zrobienie spodu, ale możesz wykorzystać tu dowolną mieszankę orzechów, możesz dodać także migdały. Podobnie jest z owocami: po prostu wykorzystaj swoje ulubione owoce jagodowe. Leszek Wodnicki w swoim przepisie często wykorzystuje także czarne porzeczki. Aby część owocowa była naprawdę gładka, należy masę przetrzeć przez sitko. Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto: dzięki temu deser dosłownie zyskuje klasę premium.
Ciasto możesz przygotować w tortownicy albo w formie na tartę.
Przepis: Borówkowe ciasto bez pieczenia
Ciasto z sezonowych owoców.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 539 w każdej porcji
Składniki
- 200 g jeżyn
- 450 g borówek amerykańskich
- 400 g mleka kokosowego
- 3 łyżki agaru
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g daktyli
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu z agawy
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduOrzechy, daktyle i wiórki kokosowe zmiksuj i wyłóż na spód tortownicy z papierem do pieczenia. Odstaw do schłodzenia.
- Robienie masy owocowejOwoce zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop i wymieszaj. Podgrzej mleko kokosowe i wsyp agar. Wymieszaj i dodaj i dodaj owoce.
- Robienie ciastaMasę wylej przez sitko na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki, aż stężeje.
Jak podawać ciasto bez pieczenia?
Ciasto z agarem nie wymaga długiego czasu chłodzenia, jak desery z żelatyną. Agar ścina się natychmiast po schłodzeniu. Jeśli zależy ci na czasie, wstaw gotowe ciasto na kilkanaście minut do zamrażarki.
Gotowe ciasto owocowe bez pieczenia możesz podać udekorowane wiórkami kokosowymi i czekoladowymi, świeżymi owocami, kwiatami jadalnymi albo listkami mięty czy melisy.
Czytaj też:
Co roku czekam na jeżyny, żeby zrobić te drożdżówki. Najlepsze słodkie bułki na latoCzytaj też:
Ciasto z wiśniami robię bez proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje