Pyszne ciasto bez pieczenia robię z sezonowych owoców. Prosty przepis mam od znajomego kucharza

Pyszne ciasto bez pieczenia robię z sezonowych owoców. Prosty przepis mam od znajomego kucharza

Dodano: 
Ciasto owocowe bez pieczenia
Ciasto owocowe bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Kyttan
To jeden moich ulubionych przepisów na ciasto bez pieczenia. Dostałam go od znajomego kucharza kilka lat temu i nie wyobrażam sobie wakacji bez tego pysznego deseru.

Przepis na owocowe ciasto bez pieczenia dostałam od Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Leszek Wodnicki powtarza często, że cukiernikiem nie jest, dlatego jego przepisy na desery są do zrobienia dla każdego, ale jednocześnie śmiało mogłyby być podawane w najlepszych restauracjach czy cukierniach. To ciasto bez pieczenia jest zrobione z sezonowych owoców jagodowych i zdrowego spodu na bazie orzechów i daktyli. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia!

Jak zrobić owocowe ciasto bez pieczenia?

To ciasto jest wegańskie, a to oznacza, że nie ma w nim takich składników jak krowie mleko czy żelatyna. Masa owocowa jest zrobiona z dodatkiem mleka kokosowego, a wszystko jest ustabilizowane agarem. Leszek Wodnicki podkreśla, że agar, czyli roślinny odpowiednik żelatyny, sprawia, że część owocowa jest wyjątkowo delikatna i ma wręcz konsystencję musu.

W przepisie podaję połączenie orzechów nerkowca i włoskich na zrobienie spodu, ale możesz wykorzystać tu dowolną mieszankę orzechów, możesz dodać także migdały. Podobnie jest z owocami: po prostu wykorzystaj swoje ulubione owoce jagodowe. Leszek Wodnicki w swoim przepisie często wykorzystuje także czarne porzeczki. Aby część owocowa była naprawdę gładka, należy masę przetrzeć przez sitko. Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto: dzięki temu deser dosłownie zyskuje klasę premium.

Ciasto możesz przygotować w tortownicy albo w formie na tartę.

Przepis: Borówkowe ciasto bez pieczenia

Ciasto z sezonowych owoców.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
539 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g jeżyn
  • 450 g borówek amerykańskich
  • 400 g mleka kokosowego
  • 3 łyżki agaru
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g daktyli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki syropu z agawy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduOrzechy, daktyle i wiórki kokosowe zmiksuj i wyłóż na spód tortownicy z papierem do pieczenia. Odstaw do schłodzenia.
  2. Robienie masy owocowejOwoce zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop i wymieszaj. Podgrzej mleko kokosowe i wsyp agar. Wymieszaj i dodaj i dodaj owoce.
  3. Robienie ciastaMasę wylej przez sitko na wcześniej przygotowany spód. Włóż do lodówki, aż stężeje.

Jak podawać ciasto bez pieczenia?

Ciasto z agarem nie wymaga długiego czasu chłodzenia, jak desery z żelatyną. Agar ścina się natychmiast po schłodzeniu. Jeśli zależy ci na czasie, wstaw gotowe ciasto na kilkanaście minut do zamrażarki.

Gotowe ciasto owocowe bez pieczenia możesz podać udekorowane wiórkami kokosowymi i czekoladowymi, świeżymi owocami, kwiatami jadalnymi albo listkami mięty czy melisy.

Czytaj też:
Co roku czekam na jeżyny, żeby zrobić te drożdżówki. Najlepsze słodkie bułki na lato
Czytaj też:
Ciasto z wiśniami robię bez proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta i rewelacyjnie smakuje

Źródło: smaki.pl