Słodka kukurydza to idealne warzywo na grilla. Podczas pieczenia rzadko wychodzi zbyt miękka, a dzięki sporej różnorodności ziół i przypraw można dopasować jej smak do indywidualnych preferencji oraz wieku uczestników spotkania przy grillu. Dla dzieci przygotowuję delikatną w smaku kukurydzę z rozmarynem, ale dziś chcę się podzielić przepisem na pikantną kukurydzę z papryczką chili, świeżą kolendrą i czosnkiem.
Jaka kukurydza nadaje się na grilla?
Jeżeli chcesz przygotować pyszną kukurydzę z grilla, to zwróć uwagę na świeżość kupowanych warzyw – polecam wybrać średniej wielkości kolby kukurydzy z zielonymi liśćmi, które nie były przechowywane w szczelnie zamkniętym, foliowym opakowaniu. Folia sprawia, że sprzedawane warzywa mocno się „pocą”, co sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii oraz grzybów. Zaparzona w folii kukurydza często ma stęchły zapach i niezbyt przyjemny posmak.
Ziarna świeżej kukurydzy powinny być jędrne, lśniące i mocno do siebie przylegać. Jeżeli na otaczających kolbę kukurydzy liściach widoczne są brązowe lub szare plamy, to najprawdopodobniej rozwija się na nich grzyb, którego zarodniki i toksyny mogą znajdować się również w ziarnach.
Jak zrobić pikantną kukurydzę z grilla?
Kolby kukurydzy na grilla przygotujesz w kilka minut. Robię kolby kukurydzy z dodatkiem oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju), bo podaję je osobom, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, ale możesz zastąpić oliwę z oliwek masłem.
Przygotowanie marynaty do kukurydzy uwzględnia jedynie rozdrobnienie warzyw i świeżych ziół oraz wymieszanie ich z oliwą i solą. Wyrazistą w smaku kolendrę możesz zastąpić natką pietruszki, a ostrą papryczkę płatkami chili, drobno posiekaną papryką słodką lub papryką mieloną. Jeżeli lubisz azjatyckie smaki, to możesz pod koniec pieczenia posypać kukurydzę przyprawą do potraw chińskich.
Przepis: Pikantna kukurydza z grilla
To idealna wegańska przekąska lub dodatek do dań mięsnych.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 6 średnich kolb kukurydzy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/3 pęczka kolendry
- 2 małe papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kukurydzyKukurydzę obierz z liści oraz włókien i umyj pod bieżącą wodą. Umytą kukurydzę osusz papierowym ręcznikiem i przekrój każdą kolbę na pół. Kawałki kukurydzy nabij na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie) – użycie patyczków do szaszłyków ułatwia obtaczanie kukurydzy w aromatyzowanej oliwie, a także przewracanie i jedzenie tego warzywa.
- Przygotowanie dodatkówOliwę z oliwek wlej do miseczki. Kolendrę pozbaw łodyżek, umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Papryczkę chili umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Możesz usunąć nasiona przed krojeniem, dzięki czemu zmniejszysz ostrość potrawy. Przełóż kolendrę, czosnek i papryczkę chili do miski z oliwą i wymieszaj. Dopraw oliwę do smaku solą, przykryj miskę i wstaw na kilka minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
- Obtaczanie kolb kukurydzy w oliwieWyjmij miskę z oliwą z lodówki. Żeby zapobiec spaleniu się kolendry, czosnku i papryki, odcedź 3/4 oliwy i natrzyj nią każdy kawałek kukurydzy. Resztę oliwy z dodatkami pozostawiam i nanoszę na kolby pędzelkiem pod koniec pieczenia, gdy przełożę warzywa na sam ruszt.
- GrillowaniePrzystąp do grillowania kolb kukurydzy zgodnie z poniższymi wskazówkami („Czy trzeba obgotować kolby kukurydzy przed grillowaniem?”). Ułożone na grillu kolby często przewracaj, żeby równomiernie się upiekły. Możesz podczas pieczenia smarować kukurydzę wcześniej przecedzoną oliwą (o ile nie została owinięta papierem do pieczenia.) Gdy kukurydza zmięknie, posmaruj ją resztą oliwy, nakładając na warzywa kolendrę, czosnek i kawałeczki chili. Piecz bezpośrednio na ruszcie do zrumienienia.
Jak podawać kolby kukurydzy z grilla?
Kolby kukurydzy podawaj gorące. Dodatki, które wzbogacają smak grillowanej kukurydzy to zimne sosy np. sos czosnkowy, sos paprykowo-ziołowy, sos Ajvar, sos barbeque, a także masło ziołowe i masło czosnkowe.
Czy trzeba obgotować kolby kukurydzy przed grillowaniem?
Popularnym sposobem przygotowywania kukurydzy na grilla jest wcześniejsze podgotowanie jej w osolonej wodzie. W ten sposób możesz skrócić czas pieczenia kukurydzy do około 10 minut. Surowa kukurydza wymaga dłuższego pieczenia oraz częstego przewracania, żeby się nie przypaliła. Możesz na początku położyć pod surowe kolby kukurydzy papier do pieczenia lub oderwane wcześniej liście, dzięki czemu warzywo zmięknie, ale zbyt mocno się nie przyrumieni. Innym sposobem grillowania kukurydzy, który zapobiega przypaleniu się warzywa, jest obtoczenie kolb w oleju z dodatkami i zawinięcie w papier do pieczenia. Tak przygotowane kolby kukurydzy piecz bezpośrednio na grillu do miękkości i dopiecz bez papieru tuż przed podaniem.
Ja podczas grillowania kukurydzy korzystam ze specjalnej patelni żeliwnej i krótko dopiekam gotowe do spożycia kolby na samym ruszcie.
Czytaj też:
Te szaszłyki schodzą u mnie jak świeże bułeczki. Robię je szybko i tanioCzytaj też:
Grilluję warzywa i podaję je z 2 dodatkami. Trudno o zdrowszą i smaczniejszą przekąskę