Kefir z tymi dodatkami to mój patent na odchudzającą przekąskę. Piję ją latem, gdy czuję głód

Kefir z tymi dodatkami to mój patent na odchudzającą przekąskę. Piję ją latem, gdy czuję głód

Dodano: 
Kefir z ogórkiem
Kefir z ogórkiem Źródło: Shutterstock / Iuliia Kochenkova
Lato to doskonały czas na odchudzanie. W upalne dni spada apetyt, więc łatwiej zapanować nad głodem. Gdy jednak głód dopadnie cię między głównymi posiłkami, możesz sięgnąć po znakomitą, płynną przekąskę.

Choć zawsze mam w domowych zapasach jakieś słodycze, to latem ochota na nie spada niemal do zera. Głód wolę zaspokajać owocami i napojami. Na początku lata wymyśliłam jednak płynną przekąskę, którą czasami traktuję, jak lekki posiłek. Jest wytrawna w smaku, orzeźwiająca, a jednocześnie niskokaloryczna. Na dodatek dostarcza mi też wartościowych składników. Po prostu piję ją i chudnę.

Wartość odżywcza kefiru

Kefir to mleczny napój fermentowany, który ze względu na swój skład, jest bardzo zdrowy. Zawiera niewiele kalorii, bo w szklance tego napoju jest tylko ok. 150 kcal. Na dodatek dostarcza on wartościowego białka i probiotyków. Znajdujące się w nim bakterie kwasu mlekowego wykazują działanie probiotyczne, wspomagają funkcjonowanie jelit i zwiększają naszą odporność.

Poza tym kefir jest bogaty w witaminy: B2, B12, A i D, a także sole mineralne: wapń, fosfor, potas i magnez. Dzięki tym składnikom korzystnie wpływa na układ nerwowy, serce, wzrok, skórę, kości i działa przeciwzapalnie. Produkt ten zawiera o wiele mniej laktozy niż mleko, dlatego jest lepszym wyborem dla osób z nietolerancją tego składnika.

Jak zrobić lekką przekąskę na bazie kefiru?

Moja lekka przekąska z kefiru zawiera świeży ogórek i koperek. Te dodatki zamieniają prosty napój w lekki posiłek. A robi się ją dosłownie w 5 minut.

Przepis: Przekąska na bazie kefiru

Kefir z dodatkiem świeżego ogórka i koperku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
120

Składniki

  • 200 ml kefiru
  • 1 ogórek gruntowy lub 1/2 sałatkowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórkaOgórek umyj, wytrzyj. Nie obieraj, chyba, że ma grubą skórkę. Zetrzyj go na tarce o średnich oczkach. Nie odsączaj z soku.
  2. Wykańczanie przekąskiDo kefiru dodaj starty ogórek i posiekany koperek, wymieszaj. Koktajl dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Do przekąski z kefiru możesz też dodać starty ogórek małosolny, a także posiekany czosnek. Koktajl warto doprawić sokiem z cytryny.

Jak działa lekka przekąska z kefiru?

Lekka przekąska na bazie kefiru ma doskonały smak i świetnie orzeźwia. Zwłaszcza gdy pije się ją od razu po wyjęciu z lodówki lub z dodatkiem kostek lodu. Na dodatek rewelacyjnie reguluje trawienie. To zasługa samego kefiru, który zawiera korzystne bakterie probiotyczne, ale też zielonych dodatków. Zarówno koperek, jak i świeży ogórek dostarczają sporo błonnika, który dobrze syci, a przy okazji działa w naszym przewodzie pokarmowym niczym miotełka. Dzięki niemu łatwo pozbywamy się z organizmu ubocznych produktów przemiany materii, a także szybciej trawimy i czujemy się lżejsi.

Czytaj też:
Rano blenduję 4 składniki i robię pożywne smoothie. To najszybsze letnie śniadanie, jakie znam
Czytaj też:
To najlepsza zupa na upalne dni. Robię ją w 10 minut z prostych, orzeźwiających składników