Ostatnio nie miałam w swoich zapasach ogórków, a mizeria pasowała do obiadu, jak ulał. W lodówce znalazłam jednak dwie młode, chrupiące cukinie. Postanowiłam zastąpić nimi ogórki i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Mizeria wyszła delikatna i chrupiąca, a orzeźwiającego smaku z powodzeniem dodała jej świeża zielenina.
Jaka cukinia jest najlepsza na mizerię?
Na mizerię oczywiście najlepsza jest młoda i jędrna cukinia. Jest ona niezwykle chrupiąca i soczysta, zwłaszcza jeśli wybierze się nieduże sztuki o grubości ogórków sałatkowych. Takie mają cieniutką skórkę, dlatego nie trzeba ich obierać. Ich nasionka są też drobne, mniejsze nawet od nasion ogórka. Po pokrojeniu takiej cukinii w plasterki, do złudzenia przypomina ona ogórek.
Jak zrobić mizerię z cukinii?
Mizerię z cukinii robi się podobnie, jak z ogórka. Z tą różnicą, że cukinii nigdy nie obieram. Dzięki temu tę wersję mizerii przygotowuję nieco szybciej.
Przepis: Mizeria z cukinii
Soczysty dodatek do obiadu przygotowany z plasterków cukinii
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 40 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka posiekanych liści mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
- Wykańczanie mizeriiDo cukinii dodaj posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz jogurt. Całość wymieszaj, od razu podawaj.
Mizeria z cukinii – kilka wskazówek
Mizeria z cukinii to doskonały dodatek do obiadu. Szczególnie dobrze komponuje się z duszonymi, pieczonymi i grillowanymi mięsami oraz z rybami. Można ją też podać do pieczonego drobiu. W upał można też ją zjeść na lekką i zdrową przekąskę. A oto kilka wskazówek, które mają wpływ na smak tej surówki:
- Do mizerii z cukinii warto dodać posiekaną zieleninę. Oprócz natki pietruszki i mięty, doskonale sprawdzą się też szczypiorek, koperek czy bazylia. Dzięki nim mizeria nabierze bardziej orzeźwiającego smaku.
- Do mizerii z cukinii możesz też dodać drobno posiekaną cebulkę lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Mizerię z cukinii można wymieszać nie tylko z jogurtem naturalnym, ale też z gęstą śmietaną czy maślanką. Jeśli jednak wolisz bezmleczną surówkę, skrop ją tylko oliwą z oliwek.
- Do mizerii z cukinii możesz dodać trochę pokrojonego ogórka. Warzywa te będą się ze sobą dobrze komponować, a przy okazji mizeria nabierze charakterystycznej, orzeźwiającej nuty smakowej.
Czytaj też:
Polska mizeria znalazła się w światowym rankingu. To jedno z najpyszniejszych zestawieńCzytaj też:
Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę