Jajecznica często gości na moim stole. Niezależnie od dnia tygodnia, bo to jedno z najszybszych śniadań, jakie można zjeść na ciepło. Lubię ją też za to, że bardzo łatwo jest odmienić jej smak i zmienić w jeszcze wartościowszy posiłek. W tym celu stosuję różne dodatki, a jednym z najzdrowszych jest awokado.
Wartość odżywcza awokado
Awokado to owoc, któremu ze względu na smak i zastosowanie bliżej jest do warzywa. Jest przy tym jednym z najpożywniejszych i najbardziej sycących owoców. A to dlatego, że zawiera dużo tłuszczów jednonienasyconych. Podnoszą one co prawda kaloryczność tego owocu, bo 100 g dostarcza aż 160 kcal. Niemniej jednak tłuszcze te są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przede wszystkim dobrze wpływają na serce, bo obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą dobry cholesterol.
Awokado jest też bogate w błonnik oraz witaminy z grupy B, witaminę K i E. Stanowi również dobre źródło potasu i miedzi. Z tego powodu dobrze wpływa na trawienie, pomaga utrzymać prawidłową wagę, a także wzmacnia organizm. Warto też pamiętać o tym, że awokado zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Jak zrobić jajecznicę z awokado?
Jajecznicę z awokado robi się prosto i szybko. Kawałki tego owocu tak naprawdę dodaje się do usmażonych jajek, co doskonale wygląda i smakuje. A trzeba przyznać, że połączenie jajek z awokado jest niezwykle udane.
Przepis: Jajecznica z awokado
Jajecznica posypana kawałkami awokado
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 210
Składniki
- 2 jajka
- 1/4 awokado
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówAwokado obierz, usuń pestkę. Miąższ owocu pokrój w niedużą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miseczki, rozkłóć je z solą i pieprzem.
- Smażenie jajekNa patelnię wlej odrobinę wody, zagotuj ją. Wlej na nią rozmieszane jajka i często mieszając, smaż je na mały ogniu, aż się odpowiednio zetną. Jajecznicę posyp awokado i szczypiorkiem.
Jak maksymalnie uzdrowić jajecznicę z awokado?
Ponieważ dodaję awokado do jajecznicy, by była zdrowsza, nie mogę jej „zepsuć” na innym kroku. Chodzi tu głównie o użycie tłuszczu do smażenia. Ja ograniczam go do minimum, bo jajka wylewam na patelnię pokrytą warstewką gotującej się wody. Dzięki temu masa jajeczna nie przywiera do patelni, a potrawa nie zawiera zbędnego tłuszczu. Oczywiście zamiast wody można użyć odrobiny mleka lub oleju.
Czytaj też:
Jajecznica z tym dodatkiem to hit sezonu. Łap przepis i korzystajCzytaj też:
Jajecznica po hiszpańsku dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jest jedno warzywo