Ścieram cukinię i robię z niej roladę z pysznym farszem. Jest prosta i idealna na lekką przekąskę

Ścieram cukinię i robię z niej roladę z pysznym farszem. Jest prosta i idealna na lekką przekąskę

Dodano: 
Rolada z cukinii z pieczarkami
Rolada z cukinii z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Rolada z cukinii wygląda, jak danie z restauracji, lecz większość z was przygotuje ją bez trudu. Wystarczy zrobić cukiniowy placek, posmarować go aromatycznym farszem, zwinąć i gotowe.

Czasem coś na pozór wydaje się trudne do przygotowania, a jak się za to zabierzecie, okazuje się, że jest to dziecinnie proste. Tak właśnie jest z roladą z cukinii nadziewaną pieczarkowym farszem. Na wszystkich robi doskonałe wrażenie, a jest łatwa w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się w roli eleganckiej przekąski, ale możecie ją też zajadać na co dzień.

Jak urozmaicić roladę z cukinii?

Rolada z cukinii przypomina omlet z dodatkiem startej cukinii. Jest lekka, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Jej smak i wygląd można jednak w bardzo prosty sposób odmienić. Wystarczy dodać do niej trochę startej marchewki czy posiekanej, czerwonej papryki, by uatrakcyjnić wygląd cukiniowego placka. Dobrym pomysłem jest też wsypanie do ciasta posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku. Jeśli natomiast chcecie, by cukiniowy omlet miał nieco cięższą strukturę, możecie dodać do ciasta trochę startego sera lub pokruszonego twarogu. Przekąska stanie się przy okazji pożywniejsza.

Jak zrobić roladę z cukinii i pieczarek?

Przygotowanie rolady składa się z trzech etapów: przygotowania cukiniowego placka, przygotowania farszu i uformowania z tych dwóch składników pysznej rolady.

Przepis: Rolada z cukinii z pieczarkowym farszem

Rolada z cukiniowego placka nadziana pieczarkowym farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia, młoda cukinia
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50 g startego, żółtego sera
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na placekCukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Jajka rozkłóć z mlekiem, wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą cukinią i mąką. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Pieczenie cukiniowego plackaDużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto z cukinią, równomiernie rozprowadź. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Z jeszcze ciepłej rolady usuń papier i zwiń placek w roladę wzdłuż dłuższego boku. Wystudź ciasto.
  3. Przygotowanie pieczarkowego farszuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni. Dodaj pieczarki, całość przesmaż, oprósz solą, pieprzem i tymiankiem, duś ok. 10 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Pieczarki wymieszaj ze startym serem, dopraw do smaku.
  4. Wykańczanie roladyCukiniowy placek rozwiń i posmaruj go dobrze ciepłym, pieczarkowym farszem. Placek ponownie zwiń. Zrób to na tyle ciasno, by ciasto i rolada tworzyły całość. Roladę dobrze schłodź. Przed podaniem krój ją w plastry.

Wskazówka: Przed podaniem roladę można podgrzać w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.

Czym jeszcze można nadziać roladę z cukinii?

Moją roladę zazwyczaj nadziewam pieczarkowym farszem. Jednak w roli nadzienia doskonale spisze się też twaróg wymieszany z zieleniną, np. posiekanym koperkiem czy listkami bazylii. Dobrym pomysłem na farsz do rolady z cukinii będzie też sałatka ze startego, żółtego sera. Można dodać do niej drobno pokrojoną szynkę, paprykę czy ogórek małosolny. Całość należy połączyć z majonezem i jogurtem, dzięki czemu farsz nabierze smarowności i będzie tworzył smaczną całość.

Czytaj też:
Ta pieczona rolada to moje popisowe danie. Robię ją na obiad i do kanapek, a wszyscy się zajadają
Czytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę