Tost z awokado i serem feta to w moim domu prawdziwy hit. Gdy po raz pierwszy robiłam ten przysmak, musiałam przygotować sobie inny posiłek. Wszystko zjedli moi bliscy, a ja jedynie skosztowałam odrobiny kremowej pasty z awokado. Teraz już od razu robię większą porcję. Polecam spróbować, bo zajmuje to niewiele czasu, a efekty są znakomite.
Jak zrobić tost z awokado i serem feta?
Wykonanie przekąski, dzięki której nie wystawiam się już tak często na pokusę podjadania, jest niesamowicie proste. Jej bazą jest pyszna pasta z awokado. Produkt ten obfituje w liczne witaminy m.in. A, C i E. Zawiera też takie pierwiastki jak potas czy żelazo, a także ważne związki chemiczne na czele z istotnym dla zdrowia układu nerwowego kwasem foliowym.
Co więcej, kremowy dodatek robi się niemal błyskawicznie. Potem już wystarczy tylko podpiec pieczywo, posmarować je masą i ułożyć na niej fetę. Po zamknięciu otrzymuje się kanapkę przypominającą danie z najlepszej śniadaniowni. A to wszystko w zaledwie kwadrans i w domowych warunkach.
Przepis: Tost z awokado i serem feta
Pyszna i zdrowa propozycja na rodzinne śniadanie lub szybki brunch.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 379 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g fety
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówChleb podpiecz w tosterze lub zrumień na patelni. Fetę pokrój w plastry, starając się zbytnio ich nie pokruszyć.
- Robienie pasty z awokadoAwokado umyj przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wyjmij miąższ. Rozgnieć widelcem i połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Składanie tostów z awokadoNa dwóch kromkach rozsmaruj pastę z awokado. Połóż na niej kawałki fety. Przykryj pozostałymi kawałkami pieczywa. Posyp świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.
Jak podać tost z awokado?
Kanapka najlepiej smakuje od razu po sporządzeniu. Chleb po podpieczeniu nie może być co prawda gorący, by dodatki nie spłynęły, ale nie warto również po posmarowaniu pastą odkładać go na dłuższy czas. Pieczywo może nasiąknąć i stracić swoją przyjemną chrupkość.
Możliwe warianty tostu z awokado
Chrupiące pieczywo z kremowym awokado ma satysfakcjonujący i bogaty smak. Możesz go podkręcić, dodając do masy posiekaną papryczkę chili oraz czerwoną cebulę. Ze względu na dzieci pomijam te dodatki, ale ty nie musisz.
Zamiast fety możesz użyć sera żółtego w plastrach. Smak tostu z awokado będzie już inny, ale jeśli wybierzesz wyrazisty, produkt wciąż będzie ciekawie.
Jeśli lubisz chrupiące pasty kanapkowe, wrzuć do awokado swoje ulubione pestki np. słonecznika. Będzie jeszcze zdrowiej i smaczniej.
Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennieCzytaj też:
Te tosty mogę zajadać niemal codziennie. Po przepis sięgam, gdy trwa sezon na pyszne owoce