Pasty do pieczywa to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu i diety. Można je zrobić z różnych składników, ale latem warto sięgnąć po świeże warzywa. Przygotowane z nich smarowidło będzie niskokaloryczne i pełne wartościowych składników. Dziś proponuję zieloną pastę z cukinii, której smak podniosą proste dodatki.
Jak przygotować cukinię na pastę?
Cukinię przeznaczoną na pastę należy poddać obróbce termicznej, by zrobiła się miękka i smarowna. Można to zrobić na kilka sposobów. Po rozdrobnieniu cukinię można obgotować w niewielkiej ilości osolonego wrzątku. Dobrym sposobem na zmiękczenie tego warzywa jest też jego podsmażenie, podduszenie czy upieczenie na grillu lub w piekarniku. Przyrumienienie cukinii doda jej też przyjemnego aromatu.
Jak zrobić pastę z cukinii?
Moją pastę robię z cukinii podsmażonej wcześniej na patelni grillowej. Dzięki tej obróbce warzywo szybko mięknie i nabiera doskonałego smaku.
Przepis: Pasta z cukinii
Zielona pasta z cukinii i koperku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości, młoda cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Smażenie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją w grubsze talarki, zrumień z dwóch stron na patelni grillowej. Odstaw do ostygnięcia. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni, wystudź.
- Blendowanie składnikówPodsmażoną cukinię umieść w wysokiej misce. Dodaj posiekany czosnek, pestki słonecznika i oliwę z oliwek. Całość zblenduj na gładką masę.
- Doprawianie pastyPastę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.
Wskazówka: Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz ją zblendować z 1-2 łyżkami przegotowanej, letniej wody.
Te dodatki też pasują do pasty z cukinii
Jeśli chcesz nieco odmienić smak pasty z cukinii, możesz do niej dodać np. trochę pasty sezamowej lub posiekanej natki pietruszki. Większą zmianę smakową wprowadzisz, blendując cukinię z dojrzałym awokado albo z podprażonymi orzechami, np. nerkowca. Smak pasty z cukinii będzie intensywniejszy, gdy dodasz do niej trochę startego parmezanu albo bazyliowego pesto.
Czytaj też:
Chrupiące pieczywo z tą szybką pastą jest idealne na letni poranek. To zdrowe i lekkie śniadanieCzytaj też:
Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny