Te serowe kulki zrobisz w 15 minut. Wystarczy rozgnieść składniki widelcem

Te serowe kulki zrobisz w 15 minut. Wystarczy rozgnieść składniki widelcem

Dodano: 
Kulki serowe
Kulki serowe Źródło: Shutterstock / Anton Belo
Serowe kulki z pysznymi dodatkami zrobisz ekspresowo, a wszyscy będą się o nie zabijać. To idealna przekąska na wieczór lub na imprezę.

Bazą serowych kulek jest zwykły twaróg, ale najważniejsze są tu dodatki. Nasze kulki kryją w sobie jajko, oliwki i czosnek. Takie kulki robi się błyskawicznie i można je podać w bardzo efektowny sposób.

Jak zrobić kulki serowe z twarogu?

Wszystkie składniki (w tym posiekane oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek) po prostu wystarczy rozgnieść i dobrze wymieszać widelcem. Nie trzeba tu żadnego blendera i innych sprzętów. Najlepiej użyć do zrobienia tej przekąski twarogu tłustego lub półtłustego.

Jeśli masa serowa wydaje ci się zbyt sucha (to może zależeć od rodzaju twarogu), aby ulepić z niej kulki, możesz dodać nieco więcej masła, ale uważaj, aby nie przesadzić z jego ilością. Gotowe kulki warto włożyć na jakiś czas do lodówki przed podaniem, a jeśli zależy ci na czasie, schłodź je przez chwilę w zamrażalniku.

Przepis: Kulki serowe z sezamem

Prosta przekąska na bazie twarogu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
121 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 1 gotowane jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 8 wydrylowanych zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówW misce rozgnieć i wymieszaj widelcem twaróg, posiekane drobno oliwki, posiekane jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło i przyprawy. Sezam upraż na suchej patelni.
  2. Robienie kulekNabieraj łyżką masę serową i zwilżonymi dłońmi formuj kulki. Obtaczaj każdą w sezamie. Schłodź kulki w lodówce.

Wskazówki: Dodatki i przyprawy do kulek możesz zmieniać. Jeśli nie lubisz czosnku, pomiń go. Do masy twarogowej możesz dodać np. koperek, posiekanego wędzonego łososia czy ostrą papryczkę. Obtaczanie w sezamie też jest tylko jedną z możliwości: kulki można obtoczyć także w przyprawach albo ziołach: np. curry, papryce słodkiej lub ostrej albo posiekanym cienkim szczypiorku.

Jak podawać kulki serowe?

Kulki serowe z tego przepisu można podać na różne sposoby. Jednym z oryginalniejszych jest ten pokazany na zdjęciu: kulki niczym praliny powkładaj w małe papilotki i ułóż w pudełku. Kulki możesz także podać z kawałkami chrupiącego pieczywa: taką kulkę można wówczas rozsmarować na kromce. Kulki można też po prostu położyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, bądź rukoli.

Kulki można także nadziać na wykałaczki lub patyczki do koreczków. Dołóż wtedy każdej kulki serowej oliwkę albo małego pomidorka koktajlowego.

Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia tę chrupiącą przekąskę. Poznaj prosty przepis na churros z Hiszpani
Czytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny