Filet z piersi kurczaka doskonale nadaje się na obiad. Można z niego przygotować kotlety przypominające schabowe, tylko o wiele delikatniejsze. Mięso to można też jednak posiekać, wymieszać z kilkoma składnikami i zamienić w lekkie i niezwykle soczyste kotleciki.
Co dodać do kotlecików z kurczaka, by były soczyste?
Jeśli chcesz przygotować kotlety siekane z piersi kurczaka, masz doskonałą okazję, by uczynić je nadzwyczaj soczystymi. Wystarczy połączyć mięso np. ze startą albo posiekaną mozzarellą lub innym serem. Dzięki temu kotleciki nie wyschną w czasie smażenia i będą miały doskonały smak. Zamiast sera można też dodać np. startą na dużych oczkach cukinię. Warzywo to ma delikatny smak, a po usmażeniu będzie w sumie niezauważalne. Doda tylko kotletom przyjemnej soczystości. Oczywiście kotlecików z kurczaka nie należy też zbyt długo smażyć. Mięsu temu wystarcza dość krótka obróbka termiczna, a długa mu nie służy.
Jak zrobić soczyste kotleciki z kurczaka?
Do przygotowania tych soczystych kotlecików z kurczaka potrzebujesz dwóch podstawowych składników: filetów z piersi kurczaka i trochę sera mozzarella. Przydadzą się też dodatki, które dodadzą kotlecikom smaku i odpowiedniej konsystencji.
Przepis: Soczyste kotleciki z kurczaka
Kotleciki z siekanej piersi kurczaka i mozzarelli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Mozzarellę osącz z zalewy, drobno posiekaj.
- Przygotowanie masy na kotletyDo pokrojonego mięsa dodaj pokrojony ser oraz jajko, tartą bułkę, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy. Lekko je spłaszcz. Smaż, aż kotleciki będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać kotleciki z kurczaka?
Kotleciki z kurczaka najlepiej będą smakować podane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Dobrze też będą się komponować z ugotowanym na sypko ryżem. Warto do nich podać lekki sos, np. jogurtowo-czosnkowy. Dopełnieniem tego dania obiadowego będzie też np. lekka sałata z dodatkami lub soczysta surówka z ogórków małosolnych.
Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowneCzytaj też:
Te kotlety są soczyste w środku i otoczone chrupiącą skórką. Przepis na nie przywiozłam z wypadu do Czech