Zagniatam ciasto i wciskam w nie kawałki owoców. Te słodkie kluski są przebojem w moim domu

Zagniatam ciasto i wciskam w nie kawałki owoców. Te słodkie kluski są przebojem w moim domu

Dodano: 
Słodkie kluski
Słodkie kluski Źródło: Pexels / Cook Eat
Domowe kluski zawsze smakują wspaniale. A te nadziane owocami i podane na słodko, są w stanie pokonać każdy obiad. Zwłaszcza latem, gdy wolimy lekkie potrawy od tych sycących, mięsnych.

Jaki jest twój ulubiony, letni obiad? U mnie wszyscy kochają kluski, zwłaszcza te domowej roboty. Od jakiegoś czasu przebojem w moim domu są kluski nadziewane owocami. Zwykle sięgam po jabłka, bo są dostępne przez cały rok i nie stwarzają problemów przy nadziewaniu. Jednak oczywiście można je zastąpić innymi owocami, np. czereśniami, kawałkami moreli czy śliwek.

Dwa rodzaje ciasta na kluski z owocami

Ciasto na kluski z owocami można przygotować na dwa sposoby. W jednym podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, w drugim rozgnieciony twaróg. Obie wersje mają swoje zalety. Ciasto ziemniaczane jest bardziej zwarte, jednak trzeba na nie gotować ziemniaki lub skorzystać z tych z wczorajszego obiadu. Ciasto twarogowe ma lżejszą konsystencję i dość szybko się je przygotowuje. Jednak trzeba być uważnym przy gotowaniu twarogowych klusek, bo szybko się rozpadają.

Jak zrobić słodkie kluski z jabłkami?

Moje słodkie kluski z jabłkami robię zwykle z ciasta twarogowego. Idealnie pasuje ono do owoców, a poza tym szybko się je robi i jest bardzo delikatne.

Przepis: Słodkie kluski z jabłkami

Kluski z ciasta twarogowego nadziewane kawałkami jabłek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj jajka, cukier i mąkę, wymieszaj, zagnieć szybko w miarę zwarte ciasto.
  2. Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w sporą kostkę. Możesz je oprószyć cynamonem.
  3. Formowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej zrób wałek, pokrój go na kawałki wielkości orzecha włoskiego. W każdy kawałek ciasta wciśnij kawałek jabłka, w dłoniach uformuj kuliste kluski.
  4. Gotowanie i serwowanie klusekKluski wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj je na średnim ogniu, aż wypłyną. Od tego momentu gotuj je jeszcze 1-2 minuty. Kluski wyjmij na talerze, polej stopionym masłem, oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Wskazówka: Kluski z jabłkami możesz też przygotować nieco inaczej. Każdą kulkę z ciasta rozpłaszcz na dłoni, połóż na niej kawałek jabłka, a potem dokładnie zamknij je w cieście i ponownie uformuj z niego kulkę.

Z czym podać słodkie kluski z owocami?

Kluski z owocami kochają słodkie wykończenie. Można je więc polać masłem i posypać cukrem plus ewentualnie cynamonem albo wymieszać z tartą bułką podsmażoną na maśle i oprószyć cukrem. Doskonale będą też smakować podane ze śmietaną czy jogurtem naturalnym, ze zmiksowanymi owocami czy syropem owocowym.

Czytaj też:
Te kluski są nieziemsko smaczne, a przepis prosty. Knedle z morelami robi się w pół godziny
Czytaj też:
Biorę twaróg i dodaję szpinak. Te kluski serowe schodzą u mnie w dużych ilościach