Biorę twaróg i dodaję szpinak. Te kluski serowe schodzą u mnie w dużych ilościach

Biorę twaróg i dodaję szpinak. Te kluski serowe schodzą u mnie w dużych ilościach

Dodano: 
Kluski z twarogu z sosem pomidorowym
Kluski z twarogu z sosem pomidorowym Źródło: Shutterstock / from my point of view
Jeśli lubisz kluski, te z pewnością pokochasz. Są delikatne i wyglądają bardzo apetycznie. A podane z sosem pomidorowym zamieniają się w lekkie danie obiadowe. To doskonała odmiana od kotletów i kurczaka.

Kluski domowej roboty smakują doskonale. Wolę je od ziemniaków, ryżu i wszelkich kasz. Zwykle nie ma przy nich dużo pracy, a są doskonałą odmianą od ciężkich, mięsnych obiadów. W sumie można je zjeść i na kolację. Ja zazwyczaj podaję je z sosem pomidorowym i chętnie zajada je cała rodzina.

Jaki twaróg jest najlepszy do klusek serowych?

Na kluski ze szpinakiem najlepiej jest wybrać zwięzły, dość gładki twaróg. Może to być np. twaróg sernikowy z wiaderka, twaróg mielony czy ricotta. Kluski będą miały bardziej grudkowatą konsystencję, ale też wyjdą smaczne, jeśli przygotujesz je z twarogu typu klinek. Wybierz jednak półtłusty lub tłusty twaróg.

Przepis na kluski serowe ze szpinakiem

Kluski serowe ze szpinakiem najłatwiej jest zrobić z dodatkiem świeżego szpinaku. Można też oczywiście użyć szpinaku mrożonego, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić i dobrze odcisnąć.

Przepis: Kluski serowe ze szpinakiem

Domowe kluski z twarogu i szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g zwartego twarogu z wiaderka lub ricotty
  • 2 jajka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • ok. 1 szklanka mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak przebierz, oberwij ogonki, opłucz, osusz. Liście dość drobno posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówTwaróg umieść w dużej misce. Wymieszaj go z jajkami i parmezanem. Potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany szpinak i trochę przypraw. Składniki wymieszaj.
  3. Wyrabianie ciastaDo masy dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Wyrób je na stolnicy, w razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno jednak pozostać kleiste.
  4. Formowanie i gotowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki o długości ok. 3 cm. W dłoniach uformuj kształtne kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak zrobić sos pomidorowy do klusek?

Sos pomidorowy do klusek ze szpinakiem można zrobić z pomidorów świeżych lub krojonych z puszki. Ja zwykle najpierw podsmażam na oleju posiekaną cebulę, aż zrobi się szklista. Potem dodaję do niej 2 posiekane ząbki czosnku, całość chwilę przesmażam i dodaję pokrojone pomidory. Oprószam je solą, pieprzem i bazylią i duszę na małym ogniu, aż zamienią się w gęsty sos. Jeśli sos wyjdzie mało kwaśny, można go doprawić odrobiną octu balsamicznego. Zbyt kwaśny sos można zneutralizować łyżeczką miodu.

Czytaj też:
Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanie
Czytaj też:
Wiosną i latem tylko tak podaję kopytka. Moja rodzina przepada za tym lekkim obiadem