Kluski domowej roboty smakują doskonale. Wolę je od ziemniaków, ryżu i wszelkich kasz. Zwykle nie ma przy nich dużo pracy, a są doskonałą odmianą od ciężkich, mięsnych obiadów. W sumie można je zjeść i na kolację. Ja zazwyczaj podaję je z sosem pomidorowym i chętnie zajada je cała rodzina.
Jaki twaróg jest najlepszy do klusek serowych?
Na kluski ze szpinakiem najlepiej jest wybrać zwięzły, dość gładki twaróg. Może to być np. twaróg sernikowy z wiaderka, twaróg mielony czy ricotta. Kluski będą miały bardziej grudkowatą konsystencję, ale też wyjdą smaczne, jeśli przygotujesz je z twarogu typu klinek. Wybierz jednak półtłusty lub tłusty twaróg.
Przepis na kluski serowe ze szpinakiem
Kluski serowe ze szpinakiem najłatwiej jest zrobić z dodatkiem świeżego szpinaku. Można też oczywiście użyć szpinaku mrożonego, tylko wcześniej trzeba go rozmrozić i dobrze odcisnąć.
Przepis: Kluski serowe ze szpinakiem
Domowe kluski z twarogu i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 500 g zwartego twarogu z wiaderka lub ricotty
- 2 jajka
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- ok. 1 szklanka mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuSzpinak przebierz, oberwij ogonki, opłucz, osusz. Liście dość drobno posiekaj.
- Mieszanie składnikówTwaróg umieść w dużej misce. Wymieszaj go z jajkami i parmezanem. Potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany szpinak i trochę przypraw. Składniki wymieszaj.
- Wyrabianie ciastaDo masy dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Wyrób je na stolnicy, w razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno jednak pozostać kleiste.
- Formowanie i gotowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki o długości ok. 3 cm. W dłoniach uformuj kształtne kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
Jak zrobić sos pomidorowy do klusek?
Sos pomidorowy do klusek ze szpinakiem można zrobić z pomidorów świeżych lub krojonych z puszki. Ja zwykle najpierw podsmażam na oleju posiekaną cebulę, aż zrobi się szklista. Potem dodaję do niej 2 posiekane ząbki czosnku, całość chwilę przesmażam i dodaję pokrojone pomidory. Oprószam je solą, pieprzem i bazylią i duszę na małym ogniu, aż zamienią się w gęsty sos. Jeśli sos wyjdzie mało kwaśny, można go doprawić odrobiną octu balsamicznego. Zbyt kwaśny sos można zneutralizować łyżeczką miodu.
Czytaj też:
Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanieCzytaj też:
Wiosną i latem tylko tak podaję kopytka. Moja rodzina przepada za tym lekkim obiadem