Ten patent na pieczone pomidory zobaczyłam u znajomego kucharza. Lepszych nie jedliście!

Ten patent na pieczone pomidory zobaczyłam u znajomego kucharza. Lepszych nie jedliście!

Dodano: 
Pieczenie pomidorów
Pieczenie pomidorów Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
To nie są zwykłe pieczone pomidory. Zaskoczy was sposób, w jaki są przyrządzane, a chodzi o temperaturę i czas pieczenia.

Kiedy zobaczyłam, że pomidorki lądują w piekarniku w temperaturze zaledwie 120 stopni Celsjusza, zapytałam, czy to nie jest pomyłka. Okazało się, że nie, a długie pieczenie w tak niskiej temperaturze sprawia, że pomidory zyskują wyjątkowy smak i konsystencję. To patent, który zobaczyłam u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego ze Szczecina, który jest półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef i od lat prowadzi własną szkołę gotowania. Kucharz zaserwował pieczone pomidory jedynie z kremową ricottą i chrupiącą panierką panko, którą przesmażył wcześniej na maśle i oliwie. Ale takie pomidorki można wykorzystać na wiele sposobów.

Jak zrobić pieczone pomidory?

Zrobienie tych pomidorków jest banalnie proste, wystarczy je doprawić (koniecznie cukrem, który sprawi, że lekko się skarmelizują i zyskają na smaku), skropić oliwą, włożyć do piekarnika i już tylko cierpliwie czekać.

Przepis: Pieczone pomidorki

Pomidory idealne jako dodatek do sałatek i innych dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
188 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie pomidorówRozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Pomidorki przekrój na połówki i ułóż na papierze do pieczenia. Oliwę wymieszaj z rozdrobnionym tymiankiem. Pomidorki posyp solą, pieprzem i cukrem, skrop oliwą z tymiankiem. Piecz godzinę.

Jak jeść pieczone pomidory?

Pieczone pomidorki możecie podać z kremową ricottą, tak jak zrobił to Leszek Wodnicki, ale oczywiście można tu puścić wodze fantazji i poszaleć po swojemu. Ja lubię je po prostu położyć na chrupiącej bagietce, ale takie pomidorki dorzucam też do letnich sałatek (np. z rukoli, burraty i awokado) oraz makaronów. Świetnie smakują podane z pokruszoną fetą i podane z dobrym, bazyliowym pesto.

Takie pomidorki czasem też wykorzystuję jako dodatek do kremowych zup, past kanapkowych i sosów do makaronu (aby zrobić taki pełen smaku dodatek do makaronu, zmiksujcie pomidorki ze sporą ilością oliwy, parmezanem, pieczonym czosnkiem i orzechami piniowymi). Mogą też być podane razem z mięsem (np. z grillowanym kurczakiem).

Pieczone pomidory można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czytaj też:
Te szaszłyki z grilla zastąpią sałatkę do obiadu. Ich sekretem jest marynowany ser
Czytaj też:
Z pomidorów i bułek robię jedną z najlepszych sałatek. Sekretem jest ten dodatek

Źródło: smaki.pl