Zupa wiśniowa to dla wielu smak dzieciństwa. Zupa owocowa z dodatkiem kisielu lub samej mąki ziemniaczanej jest lekko zawiesista, lekka, a zarazem pożywna. Moja babcia lubiła ją robić ze świeżych wiśni, ale też zawsze w swojej spiżarni miała słoiki z wiśniami, aby taką zupę też czasem zrobić w sezonie jesienno-zimowym (wtedy najchętniej jedliśmy ją na ciepło).
Jak zrobić zupę wiśniową?
Zupa wiśniowa to owoce gotowane z wodą, z dodatkiem cukru i skrobi ziemniaczanej. W moim przepisie (tak zawsze robiła moja babcia) jest po prostu kisiel wiśniowy, który podkręca naturalny smak owoców (może to być także kisiel o innym smaku, dobrze będzie tu pasował kisiel cytrynowy). Owoce można potem przetrzeć przez sito, jednak wygodniej i szybciej jest wykorzystać blender i zmiksować całą zawartość garnka, czyli ugotowane lekko owoce oraz wodę.
Do gotowania wiśni można również dorzucić garść samych pestek (najlepiej w woreczku lub siateczce, aby można je było potem łatwo wyjąć). Smak zupy można także podkręcić, dorzucając do gotowania rozkrojoną laskę wanilii albo kawałek koty cynamonu.
Przepis: Zupa wiśniowa
Owocowa zupa idealna na lato.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g wiśni
- 1 litr wody
- 1 torebka kisielu wiśniowego
- 100 gramów cukru
Sposób przygotowania
- Robienie zupyOdlej niecałą szklankę wody, a w reszcie zagotuj wydrylowane wiśnie, aż będą miękkie. Wyjmij część wiśni (zostaw do podania zupy), a resztę zmiksuj. W zimnej wodzie wymieszaj kisiel i dodaj do zupy razem z cukrem. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Gotową zupę udekoruj całymi wiśniami.
Zupę można zabielić odrobiną słodkiej lub kwaśnej śmietany. W wersji wegańskiej (czy też dla osób uczulonych na laktozę) może to być mleko kokosowe (zupa zyskuje wówczas niepowtarzalny smak). Moja babcia lubiła też podawać owocowe zupy, w tym także zupę wiśniową z domowej roboty makaronem.
Gotową zupę można udekorować gotowanymi lub świeżymi owocami, kleksem bitej śmietany, ale też świeżymi listkami mięty albo melisy.
Z jakich owoców można zrobić zupę?
Moja babcia latem robiła chłodniki owocowe nie tylko z wiśni (choć ta wersja wszystkim smakowała najbardziej). Wykorzystywała także truskawki, maliny czy jagody. Zupę można zrobić również z dodatkiem porzeczek, albo w wersji bardziej egzotycznej – z cytryn.
Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracjiCzytaj też:
Miksuję truskawki i podaję z nietypowym dodatkiem. Nie tylko dzieci szaleją za tym pysznym chłodnikiem