Tę pyszną konfiturę robię z czerwonej cebuli. Poznaj mój sekret na dodatek do pieczywa i różnych dań

Tę pyszną konfiturę robię z czerwonej cebuli. Poznaj mój sekret na dodatek do pieczywa i różnych dań

Dodano: 
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli Źródło: Shutterstock / BarthFotografie
Wśród moich ulubionych konfitur, jedna wyróżnia się składem. Robię ją z cebuli, by zyskać wyśmienity dodatek m.in. do mięs, sosów, marynat i sałatek. Zachęcam do wypróbowania przepisu na konfiturę z czerwonej cebuli.

Cebulę kojarzymy przede wszystkim z intensywnym zapachem i płaczem, do którego doprowadza nas to warzywo podczas krojenia. Konfitura z czerwonej cebuli pochodzi z kuchni włoskiej, jednak w kuchni polskiej znajdziemy podobny produkt, czyli dżem z żółtej cebuli.

Jak smakuje konfitura z czerwonej cebuli?

Kocham konfiturę z czerwonej cebuli, ponieważ wzbogaca smak wielu wytrawnych potraw. Jej słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem, serami, wędlinami, warzywa oraz pieczywem. Przepis podstawowy na konfiturę z czerwonej cebuli uwzględnia jedynie 4 proste składniki, czyli czerwoną cebulę, cukier, ocet winnywodę.

W zależności od preferencji smakowych możesz dopasować przepis do indywidualnych potrzeb, dodając do niej ulubione zioła i przyprawy, żurawinę, miód, ocet balsamiczny lub czerwone wino. Konfiturę możesz również przygotować z bardziej wyrazistej w smaku cebuli żółtej, cebuli czosnkowej oraz bardzo delikatnej cebuli szalotki.

Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?

Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli nie jest trudne. Proporcje stosowane podczas przygotowywania wszystkich konfitur to 1:1, czyli na każde 100 g cebuli trzeba dodać 100 g cukru. Wodę i ocet winny również dodajemy w proporcjach 1:1, po 1 łyżcę na każde 100 g cebuli.

Konfiturę z czerwonej cebuli możesz przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób uwzględnia uduszenie wszystkich składników bez dodatku tłuszczu, a drugi wcześniejsze zeszklenie cebuli na maśle. Konfitura z czerwonej cebuli, która była wcześniej zeszklona na maśle, ma bardziej wyrazisty smak.

Sekretem kulinarnego sukcesu w przypadku konfitury z czerwonej cebuli jest cierpliwość. Cebula powinna dusić się na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby cebula się nie przypaliła, bo konfitura będzie miała gorzki smak. Konfitura z czerwonej cebuli jest gotowa, gdy zyska piękny połysk i gęstą konsystencję. Poniżej znajdziesz przepisy na konfiturę z czerwonej cebuli w wersji bez dodatków, konfiturę z dodatkiem rozmarynu i konfiturę z dodatkiem mielonej papryki chili oraz czosnku.

Przepis: Konfitura z czerwonej cebuli

Wyśmienita konfitura z czerwonej cebuli to doskonała kompozycja smaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 400 g czerwonej cebuli
  • 400 g brązowego lub białego cukru
  • 4 łyżki octu winnego
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Obieranie i krojenie cebuli400 g czerwonej cebuli (4 duże cebule) obierz i pokrój w cienkie piórka.
  2. GotowaniePrzełóż cebulę na patelnię z grubym dnem lub do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier, wodę oraz ocet winny i zagotuj. Gdy cebula zacznie puszczać sok, ustaw minimalną moc palnika i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli cebula puściła dużo soku, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu, cały czas mieszając.
  3. DuszenieGdy woda odparuje, a konfitura zyska gęstą konsystencję, ponownie zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez około 15 minut, często mieszając. Jeżeli chcesz, żeby konfitura z cebuli miała idealnie gładką konsystencję, to przetrzyj ją przez sitko lub zblenduj i zagotuj. W międzyczasie wyparz i wytrzyj do sucha słoiczki oraz zakrętki. Gotowa konfitura z czerwonej cebuli jest gęsta i błyszcząca. Możesz doprawić ją solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Przekładanie do słoiczków i pasteryzowanieGorącą konfiturę przełóż do wyparzonych oraz wytartych do sucha słoiczków i szczelnie zamknij. Aby przedłużyć trwałość konfitury z czerwonej cebuli, pasteryzuj ją przez 20 minut w garnku z wodą lub piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Ile można przechowywać konfiturę z czerwonej cebuli?

Okres przydatności do spożycia konfitury z czerwonej cebuli zależy od sposobu przygotowania. Niepasteryzowana konfitura z czerwonej cebuli może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Jeżeli przełożysz konfiturę z czerwonej cebuli do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamkniesz i poddasz pasteryzacji, to możesz ją przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy.

Do czego podawać konfiturę z czerwonej cebuli?

Konfiturę z czerwonej cebuli możesz podawać na ciepło i na zimno. Jej smak doskonale komponuje się ze smakiem smażonych, duszonych i grillowanych mięs, grillowanego lub pieczonego sera np. sera halloumi i sera camembert, burgerów, zapiekanek, sosów na bazie mięsnych i warzywnych wywarów, a także zup. Konfiturę z czerwonej cebuli możesz również podawać do kanapek oraz stosować jako dodatek do sosów sałatkowych i dipów.

Czytaj też:
Zalewam rzodkiewki płynem i po kilku dniach mam najlepszą przekąskę pod słońcem
Czytaj też:
Pakuję botwinkę do słoików i zalewam tym płynem. To numer jeden wśród wiosennych przetworów