Moje placki z bakłażana smakują obłędnie. Przepis na szybki i zdrowy obiad

Moje placki z bakłażana smakują obłędnie. Przepis na szybki i zdrowy obiad

Dodano: 
Placki z bakłażana
Placki z bakłażana Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Jeśli lubisz placki ziemniaczane, te z bakłażana posmakują ci jeszcze bardziej. Są pełne smaku, a podane z jogurtem czy śmietaną będą idealne na obiad. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż pół godziny.

Uwielbiam placki ziemniaczane, bo są pyszne i szybkie do zrobienia. Na dodatek do ich przygotowania nie trzeba wyszukanych składników, więc można je zrobić dosłownie zawsze. I to za grosze. Jednak placki można też zrobić z innych warzyw. Dosyć popularne są placki z cukinii, ale można też zrobić placki z kalafiora, marchewki czy dyni. Moim ostatnim odkryciem są natomiast placki z bakłażana. Zrobiłam je, bo nie miałam ziemniaków i to był dobry pomysł.

Czym dosmaczyć placki z bakłażana?

Bakłażan to warzywo o dość neutralnym, łagodnym smaku. Dlatego warto połączyć go z wyrazistymi dodatkami. A tak naprawdę dobrze komponuje się z wieloma, np.: z czosnkiem, cebulą, natką pietruszki, zieloną kolendrą, oregano, tymiankiem, bazylią. Jego smak doskonale podkreślą też przyprawy takie jak: papryka słodka i ostra, kminek czy curry.

Jak zrobić placki z bakłażana?

Bakłażan na placki powinien być jędrny, by dało się go zetrzeć na tarce. Przed starciem można go obrać, bo jego skórka jest dość twarda. Co prawda po usmażeniu nieco mięknie, ale może być wyczuwalna.

Przepis: Placki z bakłażana

Chrupiące placki ze startego bakłażana, cebuli i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywBakłażan umyj, wytrzyj, jeśli chcesz, możesz go obrać ze skórki. Warzywo zetrzyj na dużych oczkach tarki, skrop go sokiem z cytryny. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na drobnych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie masy na plackiDo startego bakłażana dodaj cebulę i czosnek oraz jajka, mąkę, odrobinę tymianku, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i rozprowadź je na grubość nie większą niż 1 cm. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Placki z bakłażana należy smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju, bo warzywo to mocno chłonie tłuszcz.

Z czym podać placki z bakłażana?

Placki z bakłażana warto podać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub prostym sosem przygotowanym na ich bazie. Do sosu wystarczy dodać zmiażdżony ząbek czosnku i trochę koperku i doprawić całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrym dopełnieniem placków z bakłażana będzie też sos tzatziki, a nawet pomidorowy.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane z tym sosem to prawdziwy rarytas. Do tego obiadu nie trzeba już nic więcej
Czytaj też:
Moja babcia miała prosty sposób na puszyste placki ziemniaczane. Wychodziły przepyszne