Moja babcia miała prosty sposób na puszyste placki ziemniaczane. Wychodziły przepyszne

Moja babcia miała prosty sposób na puszyste placki ziemniaczane. Wychodziły przepyszne

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło:Wikimedia Commons
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te puszyste i chrupiące. Jak osiągnąć taki efekt? Moja babcia nie dodawała do nich żadnych spulchniaczy, a wychodziły miękkie i pyszne. Oto jej prosta receptura.

Placki ziemniaczane często są w naszych domach daniem awaryjnym. Takim, które robi się szybko i z niewyszukanych składników. By jednak wyszły chrupiące i puszyste, warto pamiętać o kilku szczegółach. Jednym z nich jest prosty sposób mojej babci. Dzięki niemu placki ziemniaczane jej autorstwa zawsze były pyszne.

Z jakich ziemniaków są najlepsze placki ziemniaczane?

Ziemniaki na placki ziemniaczane powinny zawierać sporo skrobi. Wtedy ciasto ma odpowiednią konsystencję, a placki wychodzą chrupiące. Na tę potrawę najlepsze są więc zeszłoroczne ziemniaki, ponieważ młode są zbyt wodniste. Jeśli chodzi o konkretne odmiany ziemniaków, które nadają się na placki ziemniaczane, to mogą to być np.: Bryza, Gracja, Gustaw, a także Irga, Orlik czy Sante.

Przepis mojej babci na puszyste placki ziemniaczane

Moja babcia miała prosty sposób na puszyste placki ziemniaczane. Do ciasta nie dodawała bowiem od razu całego jajka, a tylko żółtko. Białko ubijała zaś na pianę i delikatnie łączyła ze startymi ziemniakami.

Przepis: Placki ziemniaczane mojej babci

Placki ziemniaczane z dodatkiem piany z białek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 małe jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską, by ściekał do niej płyn. Odciśnij nadmiar płynu łyżką i pozostaw go na ok. 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie płyn znad osadu, a zgromadzoną na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
  2. Przygotowanie ciastaCebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj ją na drobnych oczkach wprost do ziemniaków. Całość posyp mąką, dodaj też 1/2 łyżeczki soli, sporo pieprzu i 2 żółtka, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciastem.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz i smaż placki, aż będą o obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ze śmietaną i cukrem.

O czym warto pamiętać, robiąc placki ziemniaczane?

Smaczne i apetyczne placki ziemniaczane powinny być jasne, puszyste i chrupiące. Oto kilka wskazówek, które pomogą osiągnąć taki efekt:

  • By ziemniaki na placki nie ściemniały, trzeba je od razu po starciu posypać warstwą mąki. Odetnie ona dopływ powietrza do wrażliwego warzywa i zapobiegnie jego ciemnieniu. W tym celu można też dodać do ciasta 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
  • Placki ziemniaczane będą miały większą puszystość, jeśli ziemniaki zetrze się na dwóch grubościach tarki. Połowę ziemniaków warto zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, resztę na średniej wielkości oczkach.
  • Na chrupkość placków ziemniaczanych wpływa nie tylko rodzaj użytych ziemniaków, ale też sposób smażenia placków. Placki należy smażyć na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Wtedy wchłoną mniej tłuszczu i apetycznie się przyrumienią.

Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne
Czytaj też:
Czeskie placki ziemniaczane zaskakują smakiem. Sekretem są dwa dodatki