Nie ma to, jak dobry pomysł na szybki obiad. Dziś będzie nim mięso pieczone w rękawie z ziemniakami. Oba składniki kroję na nieduże kawałki, by dobrze się ze sobą połączyły i szybciej upiekły, przyprawiam i wrzucam do foliowego rękawa. Gdy danie się piecze, ja zajmuję się przygotowaniem surówki lub jarzynki. Po godzinie danie jest gotowe do jedzenia. W ten sposób nie tylko oszczędzam czas, ale też energię. Nie muszę bowiem oddzielnie gotować ziemniaków do obiadu.
O czym warto pamiętać, piekąc obiad w rękawie?
Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, by obiad z rękawa wyszedł pyszny.
- W rękawie do pieczenia możesz umieścić różne składniki obiadu. Dobierz je jednak tak, by wszystkie upiekły się mniej więcej w tym samym czasie. Dzięki temu cały obiad będzie smakował doskonale. Zestawiaj więc mięso np. z warzywami korzeniowymi, które wymagają dosyć długiego pieczenia. Unikaj dodawania np. zielonego groszku, bo ten szybko robi się miękki, w przeciwieństwie do mięsa.
- Składniki wrzucane do rękawa warto wymieszać z marynatą czy sosem, by były soczyste po upieczeniu. Może to być nawet olej wymieszany z przyprawami.
- Przed napełnieniem rękawa składnikami, dokładnie zawiąż dolną część rękawa. Tak samo zrób z górną częścią, gdy rękaw zostanie już napełniony.
- Napełniony rękaw dobrze jest włożyć do brytfanny czy żaroodpornego naczynia, by w razie co, sos nie wylał się na blachę. Unikniesz wtedy przypaleń i zbędnego czyszczenia. Naczynia nie trzeba przykrywać, dzięki czemu składniki szybciej się upieką, a nawet apetycznie zrumienią.
Jak zrobić obiad z rękawa?
Do przygotowania tego obiadu użyłam karkówki wieprzowej. Jednak równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowa łopatka albo mięso z indyczego udźca.
Przepis: Obiad z rękawa
Karkówka pieczona z ziemniakami w rękawie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 600 g karkówki wieprzowej
- 600 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju
- papryka mielona słodka i ostra
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówKarkówkę opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w sporą kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Doprawianie składnikówPokrojone mięso i ziemniaki wrzuć do rękawa do pieczenia. Dodaj czosnek, musztardę, olej, trochę papryki słodkiej i ostrej, szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu. Rękaw zawiąż, składniki dokładnie wymieszaj.
- Pieczenie obiaduRękaw z doprawionymi składnikami umieść w brytfannie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę.
Co jeszcze warto wrzucić do rękawa do pieczenia?
Ja w rękawie do pieczenia umieściłam mięso i ziemniaki. Jednak można też dorzucić inne warzywa, które zwiększą wartość odżywczą dania i poprawią jego koloryt. Tu dobrze sprawdzi się marchewka pokrojona np. w krążki lub na większe kawałki, a także piórka cebuli, krążki cukinii, grubo poszatkowana kapusta. Danie dobrze też będzie się komponować z kapustą kiszoną, pieczarkami, a nawet plastrami pomidorów.
Czytaj też:
Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innegoCzytaj też:
Wrzucam ją z warzywami do rękawa i wlewam ten płyn. Karkówka jest soczysta i smakuje jak dziczyzna