Por to warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Ze względu na smak i wartości odżywcze, warto wykorzystać go do przygotowania różnych potraw. Ja uwielbiam zupę z pora, a także pory zapiekane w śmietanie. Często robię też z niego surówkę, która swą wyrazistością potrafi podnieść smak niejednego obiadu. Jednak zawsze brakowało mi w niej jeszcze czegoś, czego nie potrafiłam nazwać. Uświadomiłam to sobie dopiero podczas imprezy rodzinnej, gdy jadłam surówkę z pora przygotowaną przez moją bratową. Chodziło o kwaśny dodatek.
Czym można zakwasić surówkę z pora?
Jak się okazało, mojej surówce z pora brakowało zwykle kwaśnego smaku. Jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł, by ją nieco zakwasić. Moja bratowa dodała do niej natomiast starty, kiszony ogórek i muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Oczywiście zamiast ogórkiem można by zakwasić ten dodatek odrobiną soku z cytryny czy octu jabłkowego. Jednak ogórek kiszony wydaje się być najlepszym dodatkiem. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Jak zrobić kolorową surówkę z pora?
Do przygotowania tej surówki używam jaśniejszej części pora, bo jest delikatniejsza w smaku i konsystencji. Zawsze ją drobno siekam. Pozostałe składniki ścieram na dużych lub średnich oczkach.
Przepis: Surówka z porem i kiszonym ogórkiem
Kolorowa surówka z pora, marchewki, jabłka i kiszonego ogórka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 95 w każdej porcji
Składniki
- 1 por (jaśniejsza część)
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 2 kiszone ogórki
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówJasną część pora oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osusz. Drobno posiekaj. Jabłka i marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Podobnie zetrzyj kiszone ogórki.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz je solą i pieprzem, połącz z sosem z majonezu i jogurtu.
Do czego podać surówkę z pora?
Surówka z pora ze względu na swój wyrazisty smak pasuje do wielu dań obiadowych. Dobrze komponuje się z daniami mięsnym, np. z wieprzowiny, kurczaka. Mogą być to potrawy pieczone albo duszone. Surówka ta będzie też dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kotletów, a także potraw z ryb.
Czytaj też:
Tej soczystej surówce z kapusty pekińskiej trudno się oprzeć. Moja rodzina może ją jeść bez końcaCzytaj też:
Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemsko