O tej pysznej kolacji marzę już od rana. Pieczony camembert z grzankami smakuje obłędnie

O tej pysznej kolacji marzę już od rana. Pieczony camembert z grzankami smakuje obłędnie

Dodano: 
Camembert z grzankami
Camembert z grzankami Źródło: Shutterstock / Rynakat
Uwielbiam kolacje na ciepło. Wieczorem mam sporo czasu na ich przygotowanie i w spokoju można delektować się czymś naprawdę smacznym. Naszym ostatnim, rodzinnym przysmakiem jest pieczony camembert.

Lubię smaczne kolacje jedzone bez pośpiechu. Staram się je jednak serwować najpóźniej o 19-tej, bo często są dość kaloryczne i mogą pójść w boczki. Jedną z takich dosyć energetycznych, ale niesamowicie prostych i smacznych propozycji na wieczór jest pieczony camembert. Uwielbiam ten ser, zwłaszcza w takiej wersji. A podany z czosnkowymi grzankami smakuje wprost obłędnie.

Jak przygotować pieczony camembert z grzankami?

Pieczony camembert z grzankami to kolacja, która tak naprawdę robi się sama. W sumie najwięcej, bo aż 10 minut, zabiera przygotowanie masła czosnkowego i posmarowanie nim pieczywa.

Przepis: Pieczony camembert

Ser camembert pieczony z grzankami czosnkowymi

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 1 krążek sera camembert 120 g
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • tymianek
  • 1/2 bagietki lub bułki wrocławskiej
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzanekMasło rozmiękcz. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli, wymieszaj. Bułkę pokrój w grubsze kromki. Każdą posmaruj z dwóch stron masłem czosnkowym.
  2. Pieczenie sera i pieczywaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Ser połóż w sporej formie. Natnij go od góry na krzyż. W nacięcie wlej miód, całość skrop oliwą i posyp tymiankiem. Piecz ok. 10 minut. Po tym czasie do formy włóż też kromki bułki. Całość piecz jeszcze 5-7 minut.

Z czym podać pieczony camembert?

Pieczony camembert wyśmienicie smakuje podany z czosnkowymi grzankami. Oczywiście można go też zaserwować ze świeżą bagietką, a nawet z krakersami. Smak dania doskonale podkreśli dżem z czerwonych borówek lub żurawin albo odrobina miodu. Pieczony ser warto zjeść w towarzystwie gruszki, winogron i orzechów, np. włoskich, laskowych, migdałów. Dobrym dopełnieniem tego dnia będzie też zielona sałata z dodatkami, a nawet wędlina typu szynka dojrzewająca.

Pieczony ser – kilka wskazówek

Do pieczenia nadaje się nie tylko ser camembert, ale też brie. Sery te są podobne w smaku i konsystencji, zarówno przed, jak i po upieczeniu.

  • Przed pieczeniem ser warto naciąć, np. na krzyż czy zrobić na nim kilka małych nacięć od góry. Można też ściąć z sera górną warstwę skórki, po to, by łatwo było maczać w nim pieczywo lub nabierać ser łyżką.
  • Ser przeznaczony do pieczenia warto polać miodem, skropić oliwą z oliwek, a także posypać świeżymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem lub odrobiną ostrej papryki. Można go też obłożyć orzechami, które zrobią się idealnie chrupiące.
  • Ser najlepiej jest piec w żaroodpornym naczyniu lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, nawet jak ser wypłynie. A poza tym nie będzie problemu z umyciem naczynia.

Czytaj też:
Gdy myślę o serze z grilla, od razu cieknie mi ślinka. A robi się sam i to ekspresowo
Czytaj też:
Tartę ze szpinakiem na kolację robię w 10 minut. Za to właśnie kocham ciasto francuskie