Szybka sałatka z zupek chińskich syci jak żadna inna. Sprawdzony przepis dostałem od szwagierki

Szybka sałatka z zupek chińskich syci jak żadna inna. Sprawdzony przepis dostałem od szwagierki

Dodano: 
Sałatka z zupek chińskich
Sałatka z zupek chińskich Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Nie przepadam za zupkami chińskimi i innymi daniami, które są gotowe po zalaniu gorącą wodą, ale sałatka z zupek chińskich, a dokładnie stanowiącego ich bazę makaronu instant, którą przygotowała moja szwagierka, bardzo mi smakowała. Sprawdź szybki przepis na nietypową sałatkę z dodatkiem makaronu instant.

Jeżeli podchodzisz z dystansem do dań typu instant, to koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem, warzywami i aromatycznym sosem czosnkowym. Potrawa ta łączy różne smaki i doskonale sprawdzi się w kryzysowej sytuacji, gdy np. nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego obiadu.

Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich?

Sałatka z zupek chińskich jest szybka i prosta w przygotowaniu. Warto zaznaczyć, że do tej potrawy używamy jedynie makaronu z zupki chińskiej o dowolnym smaku, który trzeba zalać wrzątkiem. Zwróć uwagę na skład makaronu z zupki chińskiej, bo poszczególne produkty mają różny skład – im mniej składników ma makaron, tym lepiej.

Żeby zrobić sałatkę z zupek chińskich, wystarczy usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka (możesz też dodać do sałatki pieczony lub grillowany filet z kurczaka, który pozostał z wczorajszego obiadu), pokroić warzywa i zrobić sos, aby móc skosztować nietypowego, ale smacznego dania.

Przepis: Sałatka z zupek chińskich

Sałatkę z tego przepisu można zrobić również z makaronu instant, a warzyw wybrać wedle uznania.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • makaron z 1 zupki chińskiej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 4 minikukurydze konserwowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w niewielką kostkę. Makaron z zupki chińskiej rozdrobnij, przełóż do miski i zalej 1 szklanką wrzącej wody. Przykryj miskę i poczekaj, aż makaron napęcznieje. Sprawdź zalecenia producenta zupki chińskiej odnośnie do czasu pęcznienia makaronu. Gotowy makaron odcedź na sitku i ostudź. Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. 1/2 papryki czerwonej i żółtej pokrój w kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i odsącz z nadmiaru płynu na sitku. Mini kukurydze konserwowe pokrój na grubsze plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie sosuW małej misce połącz gęsty jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj miskę z sosem czosnkowym folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
  3. Smażenie mięsaPokrojonego w kostkę kurczaka przełóż do małej miski. Dodaj olej oraz słodką i wędzoną paprykę, oregano, a także czosnek granulowany. Wymieszaj mięso z olejem i przyprawami. Przełóż mięso na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu, często mieszając przez około 5 minut. Gdy mięso się zrumieni, zmniejsz moc palnika i smaż, od czasu do czasu mieszając, do miękkości mięsa. Gotowego kurczaka dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Łączenie składnikówPrzygotuj średniej wielkości miskę. Przełóż do niej ostudzony makaron z zupek chińskich, czerwoną i żółtą paprykę, ogórki konserwowe, mini kukurydzę, połowę posiekanej natki pietruszki oraz usmażonego kurczaka. Wymieszaj składniki sałatki.

Jak podawać sałatkę z zupek chińskich?

Przełóż sałatkę z zupek chińskich do miseczek, głębokich talerzy lub innych naczyń, w których będzie podawana. Udekoruj potrawę kleksem sosu czosnkowego oraz posyp natką pietruszki. Sałatka z zupek chińskich jest bardzo sycąca, więc możesz zrezygnować z podawania do niej pieczywa.

Przydatne wskazówki do przepisu na sałatkę z zupek chińskich

Powyższy przepis możesz wzbogacić ulubionymi warzywami oraz przyprawami. Przedstawiam też kilka ciekawych propozycji na modyfikację powyższego przepisu na sałatkę z makaronem z zupek chińskich. Oto one:

  • Sałatka z zupek chińskich zyska na smaku i wartościach odżywczych, jeżeli dodasz do niej np. świeżego ogórka, pomidorki koktajlowe, cebulkę dymkę oraz świeżą kolendrę. Minikukurydze konserwowe możesz zastąpić zwykłą kukurydzą z puszki.
  • Jeżeli lubisz azjatyckie smaki, to polecam przyprawić kurczaka przyprawą do potraw chińskich. Możesz też dodać do mięsa starty korzeń imbiru, sos sojowy, sos rybny i kurkumę.
  • Filet z kurczaka możesz zastąpić wymagającymi krótszego smażenia polędwiczkami z kurczaka lub filetem z indyka.
  • Sos do sałatki na bazie czosnku, majonezu i jogurtu naturalnego możesz zastąpić np. sosem paprykowo-ziołowym lub ostrym sosem z dodatkiem świeżej papryczki chili.
  • Jeżeli chcesz zrobić sałatkę z zupek chińskich, ale nie przepadasz za specyficznym smakiem makaronu instant, to możesz zastąpić go makaronem ryżowym (nitki), który dostępny jest nie tylko w dużych supermarketach. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Czytaj też:
Rwę liście na kawałki, dorzucam 4 składniki i sos. Dostaję pyszny dodatek do obiadu
Czytaj też:
Ta sałatka do pracy zaspokaja głód na godziny. Zrobisz ją w 10 minut