Uwielbiamy placki, naleśniki i racuchy. Przede wszystkim za smak, ale też za łatwość ich przygotowania. Zawsze warto też mieć na względzie ich wartość odżywczą. Wiadomo bowiem, że to smażone danie składa się głównie z węglowodanów i tłuszczu. A gdyby tak wzbogacić je sporą dawką białka, wapnia i fosforu? Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie. Dlatego proponujemy dziś przygotować proste racuchy twarogowe. Są puszyste jak chmurka, wilgotne i bardzo odżywcze.
Jaki twaróg można dodać do racuchów?
Racuchy da się wzbogacić tak naprawdę każdym twarogiem. Może to być twaróg sernikowy z wiaderka, twarożek kanapkowy czy twaróg klinek. Różnica sprowadza się tylko do tego, że przy jedzeniu racuchów z dodatkiem bardziej zwartego twarogu (sera białego) mogą być wyczuwalne minimalne grudki. Tak naprawdę w niczym to nie przeszkadza, a nawet może poprawić smak potrawy.
Jak zrobić racuchy twarogowe?
Tym razem zrobimy prawdziwe racuchy na drożdżach. Dzięki temu dodatkowi będą niezwykle puszyste i lekkie. Pamiętaj jednak, by przed rozrobieniem ciasta wszystkie jego składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Przepis: Racuchy twarogowe
Drożdżowe racuchy z dodatkiem twarogu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- ok. 200 ml mleka
- 150 g twarogu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Wkrusz lub wsyp do niej drożdże i cukier, wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj jajka i rozgnieciony widelcem twaróg, całość dobrze wymieszaj łyżką. Miskę przykryj ściereczką, ciasto odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Racuchy podawaj z dżemem, konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.
Wskazówka: Do ciasta na racuchy możecie też dodać trochę startego, żółtego sera. Przy jedzeniu będzie się apetycznie ciągnął.
Racuchy twarogowe w wersji pieczonej
Jeśli chcecie spróbować zdrowszej wersji racuchów, zamiast smażyć, możecie je upiec. Wystarczy nałożyć porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Racuchy piecze się do czasu, aż się ładnie zrumienią. Zwykle trwa to 20-25 minut.
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobićCzytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam