Zamiast 2 łyżeczek cukru wsypuję do kawy szczyptę tej przyprawy. Od razu poczułam różnicę

Zamiast 2 łyżeczek cukru wsypuję do kawy szczyptę tej przyprawy. Od razu poczułam różnicę

Dodano: 
Kawa z pianką
Kawa z pianką Źródło: Shutterstock / Dima Sobko
Jeszcze do niedawna nie byłam w stanie wypić kawy bez 2 łyżeczek cukru. Aż zrobiłam eksperyment i zastąpiłam cukier popularną przyprawą. Kawa okazała się smaczna, a ja od razu dostrzegłam 2 korzyści.

Większość z nas rozpoczyna dzień kubkiem kawy. Napój ten pozwala się szybciej obudzić i dodaje energii do pracy. Wiele osób nie jest jednak w stanie wypić kawy bez dodatku cukru. Dodatek ten niweluje bowiem goryczkę, dzięki czemu kawa od razu lepiej smakuje. Pół biedy, jeśli kawę pijecie raz dziennie. A jeśli potrzebujecie wypić 3-4 kubki małej czarnej dziennie? Pomyślcie ile zbędnego cukru przyjmujecie wraz z nią. Warto coś z tym zrobić, w trosce o zdrowie. Ja wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast cukru dodać do kawy szczyptę soli. Słyszałam bowiem, że to dobry zamiennik. I potwierdzam – w moim przypadku póki co świetnie się sprawdza.

Jakie są plusy i minusy picia kawy?

Najistotniejszym składnikiem kawy jest kofeina. To głównie z jej powodu sięgamy po ten napój. Kofeina dodaje nam energii, działa pobudzająco na układ nerwowy, poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania. W składzie kawy znajdziemy też antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników.

Jednak picie kawy ma też swoje minusy. Wiele osób po spożyciu tego napoju czuje kołatanie serca, niepokój i drażliwość, a to dlatego, że kofeina podnosi nieco ciśnienie krwi. Kawa działa też moczopędnie, przez co naraża nas na utratę kilku minerałów. Niektóre osoby czują też po niej dyskomfort w przewodzie pokarmowym. Napój ten potrafi również uzależnić, wskutek czego potrzebujemy go coraz więcej, by osiągnąć pożądane efekty.

Jeszcze więcej minusów ma kawa, którą pijemy z dodatkiem cukru czy mleka. Wraz z nią dostarczamy bowiem organizmowi zbędnych kalorii. A częste picie takiego napoju-deseru może znacząco odbić się na naszej wadze.

Dlaczego warto dodać sól do kawy?

W pierwszej chwili połączenie kawy z solą nie brzmi zbyt zachęcająco. Wystarczy jednak wspomnieć, jak dobrze smakuje słony karmel czy czekolada z odrobiną soli, by zdecydować się na mały eksperyment. Ja tak zrobiłam i przyznam, że nie żałuję i nie wrócę już do słodzenia kawy. Dlaczego? Po pierwsze szczypta soli doskonale niweluje goryczkę w kawie, która zawsze mi przeszkadzała. Napój zyskuje wręcz karmelowy posmak. Nie muszę więc już sięgać po cukier i po 3 tygodniach tej zmiany poczułam się lżejsza. Po drugie, po kawie z dodatkiem soli nie biegam do łazienki tak często, jak wcześniej. Sól ma bowiem przeciwne działanie do kawy, a ta niestety zawsze działała na mnie moczopędnie.

Czytaj też:
Ta kawa z mlekiem nigdy nie idzie w boczki. Jak zrobić złote latte?
Czytaj też:
Kawa z tym niecodziennym dodatkiem smakuje jak deser. Nie uwierzysz, ile korzyści daje to połączenie

Źródło: smaki.pl