Ziarnista konsystencja i śmietankowy smak – tak można krótko opisać serek wiejski. Placuszki z serka wiejskiego to nietypowe wykorzystanie tego produktu, ale uwierzcie – są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale też bardzo smaczne.
Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?
Wystarczy, że kupisz dowolny serek wiejski (małe opakowanie 200 g). Może to być serek zwykły, może być ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, może być wysokobiałkowy. Nie ma to znaczenia. Do tego należy dodać najprostsze składniki, wymieszać i ciasto na placuszki gotowe.
Przepis: Placuszki z serka wiejskiego
Proste placuszki na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykuj ciastoJajka lekko ubij z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i serek wiejski. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Smaż placuszkiNa rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem kładź łyżką stołową niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoto.
Czy w przepisie można pominąć dodatek proszku do pieczenia? Można, placuszki wyjdą bez proszku do pieczenia, jednak będą bardziej zbite. Można też ubić jajka z cukrem mikserem na jasną puszystą masę i dopiero dodać resztę składników – to nieco wydłuży czas przygotowania, ale da placuszkom więcej puszystości. Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać do placków cukier wanilinowy lub inny smakowy dodatek, np. olejek migdałowy lub skórkę otartą z pomarańczy).
Placuszki można smażyć także na maśle klarowanym. Ważne, aby nie przesadzić z ilością tłuszczu na patelni (gotowe placki warto przez chwilę odsączyć na ręczniku papierowym).
Placuszki najlepiej podawać ciepłe, zaraz po usmażeniu, ale można je też zjeść na zimno i zabrać jako przekąskę do szkoły, pracy czy na wycieczkę.
Z czym jeść placuszki z serka wiejskiego?
Osobiście najbardziej lubię te placuszki posypane cukrem pudrem albo podane z kleksem jogurtu naturalnego. Ale możesz je podać również ze śmietaną, sosem czekoladowym, kremem orzechowym, domową konfiturą, doskonale smakują także podane ze świeżymi owocami (np. borówkami, malinami oraz bananami). W wersji bardzo deserowej można podać gorące placuszki z serka wiejskiego z gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.
Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobićCzytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki