Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniaków

Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniaków

Dodano: 
Gniecione pieczone ziemniaki
Gniecione pieczone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Lyudmila Mikhailovskaya
Nie znam nikogo, kto nie zajadałby ze smakiem pieczonych ziemniaków w tej wersji. Najpierw gotowane, potem rozgniecione, a na koniec upieczone. Proste i tak dobre, że najlepiej od razu zrobić więcej.

Gniecione pieczone ziemniaki kochają Amerykanie, ale zachwycają się też nimi kulinarni influencerzy. Nic dziwnego – to danie bardzo proste, a jednocześnie efektowne i smaczne.

Jak zrobić gniecione pieczone ziemniaki?

Ugotowane w skórce ziemniaki trzeba rozgnieść na płasko i zapiec. Ziemniaki nie muszą być idealnie miękkie, ponieważ spędzą w piekarniku 20-30 minut (tyle potrzeba, aby ładnie się zrumieniły). Do zrobienia tego dania najlepsze będą młode ziemniaki (wówczas nie gotuj ich zbyt długo), albo ziemniaki ze cienką skórką, które bez problemu można kupić w warzywniakach czy marketach. Nasza propozycja to ziemniaczki zapiekane z oliwą i podane z parmezanem i pietruszką.

Przepis: Pieczone gniecione ziemniaki

Najlepsza przekąska z pieczonych ziemniaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
45 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 10 ziemniaków ze skórką
  • 3 łyżki oliwy
  • tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ziemniakówZiemniaki wyszoruj i ugotuj w całości razem ze skórką (nie muszą być idealnie miękkie). Ziemniaki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i każdy rozgnieć na płasko, używając np. denka szklanki. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz na złoto. Gotowe posyp tartym parmezanem i posiekana natką pietruszki.

Ziemniaki można trzymać w piekarniku trochę dłużej – wówczas zrobią się mocno złote i chrupiące: wtedy można je podawać jako chrupiącą przekąskę.

Nasza propozycja to jedynie inspiracja, jak takie ziemniaki można zrobić. Możesz tu użyć innych ulubionych przypraw (np. kuminu, chilli, papryki słodkiej, curry czy ziół takich jak rozmaryn albo tymianek). Zamiast oliwy można wykorzystać także masło. Inna opcja to posmarowanie masełkiem czosnkowym już upieczonych, gorących ziemniaków. Ziemniaki można także zapiekać z serem.

Jak podawać gniecione pieczone ziemniaki?

Takie ziemniaki można zajadać jako przekąskę, ale są też doskonałym dodatkiem do innych potraw. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu (np. mięs z grilla i ulubionej sałatki), można je podawać z sosami na bazie jogurtu (idealny będzie czosnkowy albo koperkowy), śmietany czy majonezu.

Inny pomysł na gniecione pieczone ziemniaki to wykorzystanie ich jako oryginalny dodatek do sałatki. Wówczas wystarczy mocno chrupiące, złote ziemniaki podać z miksem sałat, pomidorkami i ulubionym dressingiem.

Czytaj też:
Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.
Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło