Te jajka faszerowane zachwycą wszystkich, a robię je w 15 minut. Ten przepis to bułka z masłem

Te jajka faszerowane zachwycą wszystkich, a robię je w 15 minut. Ten przepis to bułka z masłem

Dodano: 
Jajka faszerowane
Jajka faszerowane Źródło: Shutterstock / iuliia_n
To najbardziej wielkanocne jajka faszerowane, jakie możesz sobie wyobrazić. Mają kształt kurczaczków i są wypełnione prostym farszem. Wyglądają tak, że aż szkoda ich jeść, a zrobisz je w 15 minut.

Jajka faszerowane to znakomita przekąska na Wielkanoc. Doskonale wpisują się w symbolikę tych świąt, idealnie pasują na uroczyste śniadanie, a ich przygotowanie jest całkiem proste. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na to, jakie jajka faszerowane przygotować w tym roku, mamy dla was kilka propozycji. Możecie zrobić np. jajka z kolorowymi farszami, różowe jajka z nadzieniem czy jajka z wiosennym farszem. Na stole chyba jednak najpiękniej będą się prezentowały faszerowane jajka-kurczaczki.

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo?

Ugotowanie jajek na twardo to niby nic trudnego. Wystarczy włożyć je do wody i gotować, aż się przypomni, że się gotują. To oczywiście żart, ale nawiązujący do bardzo częstego problemu, a mianowicie sinych obwódek wokół żółtek. Nie wyglądają one apetycznie na przekrojonych jajkach, mogą też popsuć kolor jajecznej pasty.

O tym, jak gotować jajka na twardo, by nie miały sinych obwódek pisaliśmy jakiś czas temu. Warto jednak przypomnieć, że czas gotowania jajek nie jest tu bez znaczenia. Sine obwódki na żółtkach pojawiają się bowiem wtedy, gdy jajka są zbyt długo gotowane. Dlatego nie należy gotować ich dłużej niż 10 minut, a po odlaniu gorącej wody, należy od razu zalać je zimną wodą. To zahamuje proces gotowania, przyspieszy ich studzenie i ułatwi późniejsze obieranie jajek.

Jak zrobić jajka faszerowane-kurczaczki?

Przygotowanie kurczaczków zacznij od ugotowania jajek na twardo. Po ich wystudzeniu i obraniu możesz na dobre brać się do pracy. Na szczęście 15-minutowej.

Przepis: Faszerowane jajka-kurczaczki

Kurczaczki z jajek nadziewane pastą jajeczną

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
  • 16 kulek marynowanego pieprzu
  • kawałek papryki lub gotowanej marchewki

Sposób przygotowania

  1. Przekrawanie jajekUgotowane jajka obierz, opłucz z pozostałości skorupek. 8 jajek przekrój w poprzek na połowę. Ostrożnie wyjmij z nich żółtka. Połówki białek ozdobnie ponacinaj w ząbki, by wyglądały jak popękane skorupki.
  2. Przygotowanie pasty jajecznejWyjęte żółtka i dwa pozostałe jajka rozdrobnij widelcem lub blenderem na gładką masę. Wymieszaj ją z majonezem i chrzanem, dopraw do smaku. Pasta musi być dość gęsta, by nie wypływała z białek.
  3. Przygotowanie kurczaczkówPołówki białek napełnij pastą jajeczną, tak by wystawała ponad ozdobne ząbki. Potem łącz po dwie połówki jajek, rozchylając je z jednej strony - tu kurczaczek będzie miał oczy i dziobek. Wygładź łyżeczką powierzchnię pasty. Z pieprzu zrób oczy kurczaczków, a z kawałków papryki lub marchewki dziobki.

Wskazówka: Przygotowane jajka-kurczaczki ułóż na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Dzięki temu kurczaczki nie będą się przewracały. Dodatkowo możesz je obłożyć np. makaronem z chińskiej zupki czy świeżymi warzywami, np. połówkami rzodkiewek, plastrami ogórków.

Czym jeszcze można nadziać jajka-kurczaczki?

My nadzialiśmy nasze jajka-kurczaczki klasyczną pastą jajeczną. Jednak możecie wypełnić je tak naprawdę dowolnym farszem. Oczywiście najbardziej apetycznie będą wyglądały pasty o kolorze żółtym i pomarańczowym. Taką właśnie pastę możecie zrobić np. z ugotowanych żółtek i wędzonego łososia. Dobrym pomysłem na farsz do kurczaczków będzie też pasta z żółtek i żółtego sera lub twarogu.

Czytaj też:
Najlepsze pomysły na jajka faszerowane. Na liście różowe jajka i kolorowe farsze do jaj
Czytaj też:
Jajka marmurkowe możesz zrobić nie tylko na święta. To bardzo proste