Na święta wielkanocne gotujemy zwykle dużo jaj. Część z nich przeznaczamy do faszerowania, część na pastę, niektóre dodajemy do żurku lub sałatki. Jeśli jednak mimo wszystko zostało ci po świętach trochę gotowanych jaj, nie pozwól im się zmarnować. Zrobisz z nich pyszną pastę jajeczną, ale możesz je też przerobić na niezwykłe danie obiadowe.
Co warto dodać do kotletów z gotowanych jaj?
Podstawą kotletów jajecznych są oczywiście jajka ugotowane na twardo. By jednak całość zamieniła się w masę nadającą się formować, do posiekanych jaj trzeba też dodać surowe jajko, a także tartą bułkę. Jajko będzie stanowiło lepiszcze składników, a tarta bułka doda kotlecikom lekkości i wchłonie nadmiar jajka.
Dopełnieniem tak przygotowanej masy jajecznej jest zwykle posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. To, którą zieleninę wybierzecie, zależy tylko od waszych preferencji smakowych. Masę na kotlety jajeczne warto doprawić solą i pieprzem. Można też do niej dodać trochę musztardy lub chrzanu.
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Kotleciki jajeczne mają niespotykany smak i strukturę. Są delikatne, chrupiące i bardzo lubią je dzieci.
Przepis: Kotlety jajeczne
Kotleciki z gotowanych na twardo jaj
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 2/3 szklanki tartej bułki
- koperek lub natka pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie jajekUgotowane jajka obierz ze skorupek, grubo je posiekaj, wsyp do miski. Rozgnieć je widelcem na dość gładką masę.
- Przygotowanie masy na kotletyDo rozdrobnionych jajek dodaj surowe jajko, a także 2-3 łyżki tartej bułki, 2 łyżki posiekanej natki lub koperku, musztardę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę.
- Formowanie i smażenie kotletówZ masy jajecznej formuj nieduże, spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotleciki smaż na rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Z czym podać kotlety jajeczne?
Smak kotletów jajecznych podniosą różne sosy. Doskonale będzie do nich pasował sos tatarski czy sos chrzanowy, ale też koperkowy albo pomidorowy. Dobrym dodatkiem do kotletów jajecznych będzie gotowany ryż lub ziemniaczane puree. Nie należy też zapomnieć o surówce ze świeżych warzyw. Można ją przygotować np. z sałaty, ogórków i pomidorów lub rzodkiewek. Jej dopełnieniem będzie lekki sos winegret z oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Czytaj też:
Obieranie gotowanych jajek idzie mi jak z płatka. To dzięki tym prostym trikomCzytaj też:
Klasyczna pasta jajeczna zyska na smaku. Wykorzystuj dodatkowe składniki, a kanapki nigdy ci się nie znudzą