Śledzie w oleju z przepisu mojej babci smakują obłędnie. Poznaj ich sekret, a już nigdy nie sięgniesz po inne

Śledzie w oleju z przepisu mojej babci smakują obłędnie. Poznaj ich sekret, a już nigdy nie sięgniesz po inne

Dodano: 
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju Źródło: Shutterstock / Shaiith
Śledzie w oleju to tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się jako przystawka lub przekąska. Sprawdź, jak zrobić pyszne śledzie w oleju z dodatkiem cebuli.

Sekretem wyjątkowego smaku śledzi w oleju są świeże, dobrze wypłukane z soli filety śledziowe, które moja babcia dodatkowo marynowała w lekkiej zalewie octowej. Kocham smak tej potrawy i zawsze robię ją zgodnie ze wskazówkami, które kiedyś przekazała mi babcia Gienia.

Do przygotowania śledzi w oleju najlepiej nadają się solone filety śledziowe z beczki lub całe śledzie solone. Takie śledzie wymagają wypłukania z nadmiaru soli. Natomiast całe śledzie trzeba przed płukaniem jeszcze dodatkowo wyfiletować. Dlatego ja zawsze wybieram solone filety. Opcjonalnie możesz użyć gotowych śledzi w oleju bez dodatków, które nie były marynowane w zalewie octowej.

Jak zrobić śledzie w oleju?

Wskazówka: możesz pominąć marynowanie śledzi w zalewie octowej, które zawsze stosowała moja babci. Jeśli się na to zdecydujesz, to wypłukane z soli śledzie od razu wymieszaj z zalewą olejową i wstaw do lodówki.

Przepis: Śledzie w oleju

Śledzie w oleju to popularna przekąska składająca się z filetów śledziowych marynowanych w oleju roślinnym, z dodatkiem podstawowych przypraw oraz cebuli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
60 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych filetów śledziowych solonych z beczki
  • 3 duże cebule białe lub czerwone

Na marynatę octową:

  • 1/4 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Na zalewę olejową:

  • 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu kolorowego
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziSolone śledzie zalej zimną wodą. Po około 30 minutach moczenia wymień wodę na świeżą. Płucz śledzie do momentu, aż będą miały lekko słony smak. Do moczenia śledzi możesz również użyć mleka lub wody i mleka w proporcji 1:1. Wymoczone śledzie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotowanie marynaty octowejW małym garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet oraz liście laurowe i zmiażdżone nożem ziele angielskie. Gotuj 20 minut i pozostaw do ostudzenia.
  3. Marynowanie śledziPokrojone na mniejsze kawałki śledzie zalej marynatą octową i odstaw do lodówki na około 12 godzin. Lekka marynata nada filetom delikatny, kwaskowaty smak. Gotowe śledzie wyjmij z zalewy octowej, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Przygotowanie cebuliCebulę pokrój w piórka i przełóż do miski. Możesz pokrojoną cebulę sparzyć na sitku wrzątkiem. Wówczas będzie miała delikatniejszy smak i nie będzie ciężkostrawna.
  5. Przygotowanie zalewy olejowejDo pokrojonej cebuli dodaj olej, grubo zmielony lub młotkowany kolorowy pieprz oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny i dokładnie wymieszaj.
  6. Łączenie składnikówPokrojone na mniejsze kawałki śledzie wymieszaj z zalewą z oleju, cebuli, cytryny i pieprzu. Miskę ze śledziami szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw na 48-72 godziny do lodówki. Możesz też przełożyć śledzie do wyparzonych słoików, zamknąć je.

Śledzie w oleju podawaj ze świeżym pieczywem. To również świetna przekąską na świąteczny stół, ponieważ idealnie komponuje się z tradycyjną sałatką jarzynową, która gości na większości polskich stołów.

Musisz również wiedzieć, że tak przygotowane śledzie w oleju i cebuli, to doskonała baza do stworzenia sałatki śledziowej. Wystarczy, że dodasz do nich ziemniaki, jabłko lub buraczki.

Śledzie w oleju – przydatne wskazówki

Do zalewy olejowej najlepiej użyć oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Możesz również zamarynować śledzie w oleju lnianym, oliwie z oliwek lub mieszance oleju i oliwy.

Jeżeli chcesz, aby śledzie zyskały wyjątkowy smak, to do zalewy olejowej możesz dodać nieco drobno pokrojonego selera naciowego oraz świeży lub suszony lubczyk. Dobrym dodatkiem do zalewy olejowej jest również olej lub oliwa aromatyzowane ziołami, papryką chili lub suszonymi pomidorami.

Czytaj też:
Gdy poczęstowano mnie tym tatarem ze śledzia, nie wyczułam w nim ryby. Teraz robię go sama
Czytaj też:
Już nawet nie zauważasz jej w sklepie, a to jedna z najzdrowszych i najtańszych ryb