Najszybsza pasta kanapkowa świata. Nie potrzebujesz nawet blendera

Najszybsza pasta kanapkowa świata. Nie potrzebujesz nawet blendera

Dodano: 
Pasta z fasoli
Pasta z fasoli Źródło: Shutterstock / Kenishirotie
Masz w domu puszkę czerwonej fasoli? To wystarczy, aby zrobić błyskawiczną pastę kanapkową. My podajemy najprostszy, podstawowy przepis na pastę z fasoli.

Nie masz nic do kanapek? Wystarczy, że masz w domu puszkę czerwonej fasoli. Dosłownie w 5 minut, bez użycia blendera zrobisz z niej pyszną i zdrową pastę kanapkową. Pasta z fasoli nadaje się także do nadziewania naleśników i jako dodatek do grzanek.

Jak zrobić pastę z fasoli?

Podstawowy przepis jest banalnie prosty. Tak naprawdę wystarczy rozgnieść fasolkę z dodatkiem oliwy i przypraw. Pastę kanapkową w tej wersji można zajadać ze smakiem, ale może też ona być bazą, do której dołożysz ulubione dodatki. Jeśli lubisz gładkie pasty, użyj blendera, ale jeśli zależy ci na czasie i nie chcesz brudzić dodatkowych naczyń, użyj do zrobienia pasty widelca lub tłuczka do ziemniaków.

Przepis: Pasta z fasoli

Szybka pasta kanapkowa z czerwonej fasoli w puszce.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie pastyFasolę odsącz. Dodaj oliwę i przyprawy. Rozgnieć wszystko widelcem lub zblenduj na gładko.

Inne pomysły na pastę kanapkową z fasoli

Podstawowy przepis możesz modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę i co masz akurat pod ręką. Podajmy kilka inspiracji. Do pasty z fasoli możesz dodać:

  • koncentrat pomidorowy (łyżkę), oliwę, paprykę wędzoną, ostrą paprykę i majeranek,
  • suszone pomidory, oliwę z zalewy pomidorów, ząbek czosnku,
  • 2 ząbki czosnku, oliwę, 1 łyżkę jogurtu naturalnego,
  • miękkie awokado, posiekane świeże pomidory, oliwę, sok i skórkę z cytryny,
  • dowolną oliwę smakową (np. bazyliową albo chilli),
  • oliwę, kolendrę i posiekana ostrą papryczkę,
  • starte jabłko, oliwę, musztardę, cynamon (odrobinę, aby nie zdominował smaku),
  • posiekany koperek, oliwę,
  • prażone, posiekane orzechy, oliwę.

Oczywiście możesz tworzyć własne wersje pasty z fasoli. Możesz także wykorzystać fasolę białą. Pasta z fasoli może posłużyć nie tylko jako pasta kanapkowa. Ja wykorzystuję ją czasem jako farsz do naleśników albo do francuskiego ciasta, jeśli mam ochotę na szybką, chrupiącą przekąskę (w tej wersji możesz do pasty wmieszać także tarty żółty ser). Pasta z fasoli świetnie smakuje także na grzankach i tostach.

Czytaj też:
Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci
Czytaj też:
Rozgniatam awokado i przepyszna kolacja prawie gotowa. Dzieci mogą ją jeść codziennie