Kotlet pożarski to nieco zapomniane danie, które niektórym może kojarzyć się z kotletem mielonym. Sporo się jednak od niego różni – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ja zainteresowałem się przepisem, gdy byłem z wizytą u znajomych w Białymstoku. W tamtych rejonach nadal robi się kotlety pożarskie, a ja wcześniej jadłem je ostatni raz w dzieciństwie. Aby przygotować kotlet pożarski, potrzebujesz m.in. grubo mielone lub siekane mięso drobiowe oraz czerstwą bułkę wrocławską, z której powstanie chrupiąca panierka.
Moim zdaniem kotlet pożarski to doskonały pomysł na odświętny obiad dla całej rodziny i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych, które z czasem mogą się znudzić. Danie to doskonale smakuje z dodatkiem purée ziemniaczanego i domowego kremowego sosu pieczarkowego. Oczywiście możesz również podawać kotlety pożarskie z ulubioną surówką i kaszą. Sprawdź, jak zrobić kotlet pożarski zgodnie z tradycyjnym przepisem, który przywiozłem od znajomych z Białegostoku.
Przepis: Kotlet pożarski
Kotlet pożarski jest przygotowywany głównie z mięsa drobiowego, z dodatkiem masła, które nadaje bogaty smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na masę mięsną:
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 5 łyżek klarowanego masła lub oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 6 kromek czerstwej bułki wrocławskiej
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety z kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czerstwą bułkę kajzerkę namocz w mleku. Gdy bułka zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru płynu. Koperek i pietruszkę umyj, osusz oraz drobno posiekaj.
- Rozdrabnianie mięsaZmiel mięso razem z odciśniętą bułką kajzerką, korzystając z sitka o najgrubszych oczkach. Możesz również filety z kurczaka posiekać lub rozdrobnić w malakserze.
- Przygotowanie panierkiCzerstwą bułkę wrocławską (opcjonalnie inną bułkę pszenną) pokrój w bardzo drobną kostkę. Pokrojone pieczywo usmaż na 2 łyżkach klarowanego masła lub upiecz w piekarniku bez dodatku tłuszczu – czas pieczenia: około 10 minut, temperatura 150-160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotową panierkę przełóż na talerz lub do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszanie masy mięsnejOddziel żółtko od białka. Do zmielonego z bułką kajzerką mięsa dodaj żółtko, posiekany koperek lub natkę pietruszki. Rózgą kuchenną lub mikserem ubij białko na sztywną pianę. Dodaj pianę do pozostałych składników i wyrób mięso dłonią na pulchną masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, to możesz dodać 1-2 łyżki mleka lub śmietany. Dopraw masę mięsną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i panierowanie kotletówZ masy mięsnej uformuj podłużne kotlety – z 500 g mięsa wyjdzie 8 niewielkich kotletów. Następnie kotlety pożarskie panieruj w mące, roztrzepanym z mlekiem jajku oraz przygotowanych wcześniej grzankach. Możesz również panierować mięso w samych grzankach.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej 4 łyżki klarowanego masła. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Smaż kotlety z każdej strony na średnim ogniu – czas smażenia to około 10 minut. Gdy kotlety staną się rumiane, wyłącz gaz i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- PieczenieDopiecz kotlety pożarskie przez 10-15 minut w piekarniku. Możesz na każdy kotlet położyć odrobinę świeżego lub klarowanego masła.
Gotowe kotlety pożarskie podawaj z ziemniakami, sosem pieczarkowym i ulubioną surówką. Przed podaniem możesz posypać mięso posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Kotlet pożarski – przydatne wskazówki
Kotlety pożarskie możesz przygotować nie tylko z piersi kurczaka, ale także z polędwiczek, mięsa indyczego (nada się filet czy udo bez kości) i cielęciny (np. łopatki cielęcej).
Smak kotletów pożarskich możesz wzbogacić, dodając do masy mięsnej ulubione zioła (np. tymianek, majeranek) oraz różne przyprawy (np. paprykę, czosnek granulowany lub gotową przyprawę do drobiu). Zioła i przyprawy możesz również dodać do drobno pokrojonej bułki wrocławskiej, z której przygotujesz grzanki. Rada: grzanki do panierki możesz zastąpić grubo mieloną bułką tartą.
Czytaj też:
Zapomnij o klasycznej panierce do schabowych. Ta jest od niej o wiele zdrowszaCzytaj też:
Te kotlety są u mnie obiadowym hitem. Najważniejszy składnik to gotowane jajka