Efekt WOW, a pracy niewiele. Chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego i jajek

Efekt WOW, a pracy niewiele. Chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego i jajek

Dodano: 
Przekąska z jajek i ciasta francuskiego
Przekąska z jajek i ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Ta przekąska z ciasta francuskiego może brylować na wielkanocnym stole, a możesz ją też zrobić dla siebie i rodziny ot tak, jako pyszną przekąskę w ciągu dnia.

Gotowe ciasto francuskie daje wręcz nieograniczone możliwości przygotowania go na słodko i w wersji wytrawnej. My dziś proponujemy przekąskę z ciasta francuskiego, jajek i szynki, która z powodzeniem sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego i jajek?

Do zrobienia przekąski możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie z marketu. Jeżeli zależy ci na jakości, szukaj ciasta francuskiego w zamrażarkach i patrz na skład: to najlepsze jest zrobione na bazie masła.

Najprościej zrobić naszą przekąskę z ciasta francuskiego korzystając z foremek na większe muffinki, ale mogą to być także foremki do minitart. Jeśli nie masz takich foremek – zrób samodzielnie niewielkie „miseczki” z podwójnej warstwy folii aluminiowej.

Do przekąski dodajemy tarty żółty ser, może to być gouda, albo po prostu taki, jaki akurat masz w lodówce. Sprawdzi się tu także kremowa feta. Jeśli chcesz podkreślić wielkanocny charakter potrawy, wymieszaj tarty ser z łyżką ostrego chrzanu i dopiero nakładaj do foremek. My polecamy wykorzystać tu plastry dojrzewającej szynki, ale może to być tak naprawdę dowolna szynka w plasterkach, także konserwowa, jeśli masz na taką ochotę.

Jeśli zależy ci, aby żółtko jaja pozostało lekko płynne, nie dodawaj jajka od razu, zapiecz częściowo swoje przekąski, dodaj do foremek jajka i zapiekaj, aż białko się zetnie.

Przepis: Ciasto francuskie z szynką i jajkami

Przekąska z ciasta francuskiego i prostych dodatków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 7 jajek
  • 6 plasterków szynki dojrzewającej
  • 6 łyżek tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

do podania:

  • rzeżucha

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaArkusz ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów. Włóż kawałki ciasta do dużych foremek na babeczki. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim ciasto. Do każdej porcji ciasta włóż plasterek szynki, wsyp tarty ser i wbij jajko. Posól i dopraw pieprzem.
  2. Pieczenie ciastaPiecz przekąskę wg instrukcji na opakowaniu ciasta francuskiego. Podawaj udekorowane rzeżuchą.

Małe przekąski z ciasta francuskiego

Nasz przepis może być także inspiracją do zrobienia małych przekąsek z ciasta francuskiego – wówczas zrób mniejsze kwadraty ciasta i wykorzystaj malutkie foremki. Pokrój szynkę na mniejsze kawałki, a zamiast jaj kurzych, wykorzystaj jaja przepiórcze. Wówczas jednak same jaja możesz wbić do foremek już w trakcie pieczenia.

Czytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Czytaj też:
Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek