Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek

Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek

Dodano: 
Sos majonezowo-serowy
Sos majonezowo-serowy Źródło: Shutterstock / istetiana
Ten sos serowy zrobiony na bazie majonezu i śmietanki będzie gwiazdą każdej imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Można go podać z warzywami, mięsem z grilla albo zjeść z ulubionymi chipsami.

To aromatyczny sos serowy, który zrobisz błyskawicznie. Potrzebujesz majonezu, słodkiej śmietanki oraz sera z niebieską pleśnią. Tak naprawdę wystarczy rozgnieść wszystkie składniki, doprawić i gotowe.

Jak zrobić sos serowy z majonezem?

My do naszego przepisu dodaliśmy jeszcze czosnek, aby dodać całości bardziej ostrego smaku, ale możesz ten składnik pominąć. W zależności od rodzaju sera, sos może mieć różną gęstość. Jeśli jest zbyt gęsty dodaj więcej śmietanki, albo rozrzedź sos mlekiem. Sos serowy można także rozrzedzić odrobiną piwa lub białego wina. Jeśli jest z kolei zbyt płynny, dodaj więcej majonezu lub sera.

Przepis: Sos majonezowo-serowy

Wyrazisty sos do przekąsek i mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 100 g miękkiego sera z niebieską pleśnią
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuRozdrobnij ser i widelcem rozgnieć dokładnie razem z majonezem. Dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj. Sos podawaj schłodzony.

To jest tylko jeden z wariantów sosu. Możesz do niego dodać także łyżkę soku z cytryny i skórkę otartą z cytryny (podobnie możesz postąpić z limonką). Będą tu także pasowały świeże zioła, np. koperek, pietruszka czy kolendra. Gotowy sos należy przechowywać w lodówce.

Rada: jeśli nie przepadasz za mocno wyrazistymi serami z niebieską pleśnią (np. gorgonzola czy lazur), możesz do zrobienia sosu wykorzystać także łagodne sery pleśniowe.

Do czego podawać sos serowo- majonezowy?

Taki sos to idealny dip do wszelkiego rodzaju przekąsek. Doskonale smakuje podany z pokrojonymi w słupki warzywami (np. selerem naciowym, marchewką, papryką i ogórkiem), można w nim zanurzać także chrupiące grzanki. Sos serowy z tego przepisu pasuje także do pieczonych czy grillowanych mięs.

Można go zawijać z innymi dodatkami w tortilli albo naleśniku. Można smarować nim kanapki albo dodać do domowych burgerów. Będzie także idealnym uzupełnieniem sałatek na bazie makaronu albo ryżu. Sos serowy z majonezem pasuje także do gotowanych jajek. W wielkanocnym wydaniu polecamy dodać do niego posiekaną, świeżą rzeżuchę.

Czytaj też:
Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na domowy majonez. Pamiętaj o kilku zasadach, a wyjdzie idealny