Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? To zależy od ich wyglądu

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? To zależy od ich wyglądu

Dodano: 
Ziemniaki
Ziemniaki Źródło: Wikimedia Commons
Już niedługo wiosna, więc przyroda budzi się do życia. Również i ziemniaki, które mamy w swoich zapasach. Puszczają kiełki, czasem też robią się zielonkawe. Czy wtedy nadają się do jedzenia?

Ziemniaki są u nas najpopularniejszym warzywem. Statystyczny Polak zjada ich rocznie ok. 100 kg. Ponieważ zużywamy ich dużo, często kupujemy je na zapas. Nie zawsze jednak mamy odpowiednie warunki do przechowywania tego warzywa. Efekt jest taki, że ziemniaki zaczynają wypuszczać kiełki. Proces ten jest szczególnie nasilony wiosną, gdy przyroda budzi się do życia. Co zrobić z takimi ziemniakami – jeść czy nie jeść?

Solanina – tę nazwę powinni znać wielbiciele ziemniaków

Czy powinniśmy się przejmować kiełkami pojawiającymi się na ziemniakach? Kiełkujące ziemniaki ucieszą pewnie rolników, jednak zjadaczy ziemniaków powinny raczej zmartwić. Kiełki na bulwach oznaczają co prawda budzące się życie, jednak to właśnie w nich znajduje się toksyczna substancja o nazwie solanina. Spożycie sporej ilości solaniny może wywoływać objawy zatrucia, takie jak: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka.

Czy można jeść skiełkowane ziemniaki?

Solanina znajduje się w kiełkach, a także w zzieleniałych częściach ziemniaków. Jeśli kiełki są niewielkie, wystarczy je oberwać, a przy obieraniu ziemniaków wykroić z miąższu pozostałe po nich oczka. Wtedy usuniemy fragmenty zawierające solaninę i takie ziemniaki możemy przeznaczyć do spożycia.

Jeśli jednak kiełki wypuszczone przez ziemniaki są już na tyle duże, że ziemniaki straciły jędrność i zrobiły się pomarszczone, lepiej zrezygnować z ich jedzenia. Jeśli macie ogródek, wiosną możecie wysadzić takie ziemniaki do gruntu – latem będziecie mogli zebrać swoje plony. Gdy zaś ziemniaki są zzieleniałe, należy je wyrzucić, bo mają wysoką zawartość solaniny. Tu nie pomoże obieranie, bo ziemniak zwykle jest zzieleniały na sporej głębokości.

Jak należy przechowywać ziemniaki?

Przyczyną zielenienia i kiełkowania ziemniaków jest ich nieodpowiednie przechowywanie. Procesy te są potęgowane przez światło, a także zbyt wysoką temperaturę. By ograniczyć te niekorzystne dla konsumentów procesy, ziemniaki należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Czytaj też:
Kroję ziemniaki, zalewam je tym sosem i mam obiad dla całej rodziny. Tani i smaczny
Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło

Źródło: smaki.pl