Słodkie galaretki lubią nie tylko dzieci. Można dodawać je do ciast bez pieczenia, wykańczać nimi serniki na zimno i przeróżne desery. Zresztą galaretka podana np. z bitą śmietaną sama w sobie jest już deserem. W sklepach można kupić galaretkę w proszku, którą wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić, by otrzymać smaczny deser. Jednak o wiele smaczniejszy i zdrowszy przysmak otrzymamy, gdy galaretkę przygotujemy na bazie naturalnego soku owocowego.
Czy galaretki są zdrowe?
Choć z pozoru wydaje się, że galaretki zawierają jedynie cukier, to jednak nic bardziej mylnego. W ich składzie ważne miejsce zajmuje też żelatyna. Jest to odpowiednio przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego, które ma zdolność żelowania. Korzystnie wpływa ono na nasze stawy, chrząstki i więzadła. Najbardziej przyda się więc dzieciom, które intensywnie rosną i rozwijają się.
Jak zrobić superzdrową galaretkę?
Do przygotowania wartościowej galaretki najlepiej użyć soku lub przecieru owocowego oraz żelatyny. Sok można samemu wycisnąć z owoców, kupić świeżo wyciskany lub klasyczny, dobrej jakości.
Przepis: Tęczowe galaretki w kształcie jajek
Galaretki z soków i przecieru owocowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 30 w każdej porcji
Składniki
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 100 ml przegotowanej wody
- 200 ml soku wiśniowego
- 200 ml soku jabłkowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 10 wydmuszek z jaj
Sposób przygotowania
- Namaczanie żelatynyŻelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody, wymieszaj, odstaw by napęczniała. Potem podgrzej ją na niedużym ogniu, aż do rozpuszczenia.
- Przygotowanie przecieru brzoskwiniowegoBrzoskwinie pokrój na kawałki, dodaj przegotowaną wodę, zblenduj na jednolitą masę. Przecier lekko podgrzej, dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj.
- Napełnianie wydmuszekWydmuszki ustaw na specjalnej podstawce lub w wytłaczance otworem do góry. Każdą z nich napełnij mniej więcej do 1/3 wysokości zimnym przecierem brzoskwiniowym. Wstaw do lodówki, by galaretka zastygła.
- Przygotowanie galaretki wiśniowejSok wiśniowy podgrzej, dodaj do niego połowę pozostałej żelatyny, wymieszaj, wystudź. Tężejącą galaretką napełnij wydmuszki do mniej więcej 2/3 ich wysokości. Wydmuszki z galaretkami wstaw do lodówki, by masa zastygła.
- Przygotowanie galaretki jabłkowejSok jabłkowy podgrzej, dodaj do niego pozostałą żelatynę, wymieszaj, wystudź. Galaretką jabłkową dopełnij każdą wydmuszkę. Wytłaczankę z galaretkami wstaw do lodówki na kilka godzin, by galaretki dobrze stężały.
- Zdejmowanie skorupekGdy galaretki będą już zastudzone, każdą skorupkę delikatnie obtłucz i zdejmij ją z galaretki. Jeśli pozostanie na galaretce błona, jajko polej wodą i delikatnie zsuń z niego błonkę.
Jak przygotować wydmuszki do galaretek?
Do zrobienia galaretek w kształcie jaj będziemy potrzebować wydmuszek z jajek. W tym celu jajka należy ostrożnie umyć i polać gorącą wodą, a potem w każdej skorupce po szerszej stronie jajka zrobić mały otwór np. czubkiem noża. Otwór warto powiększyć do średnicy ok. 1 cm np. przy pomocy nożyczek i wylać zawartość jaj do miseczki.
Teraz skorupki trzeba umyć, każdą napełnić wodą, ułożyć w garnku i zalać wodą, tak by je przykrywała. Wodę ze skorupkami należy zagotować i gotować całość 3-5 minut. Po tym czasie całość przestudzić, wylać wodę ze skorupek i osuszyć skorupki, ustawiając je na ręczniku papierowym otworem do dołu.
Czytaj też:
Mandarynkowiec, to ciasto bez pieczenia z galaretką. Tej zimy zrobiłam je już 9 razyCzytaj też:
Malinowa chmurka zachwyca smakiem i wyglądem! Przepis na wyjątkowe ciasto