Ekspresowa sałatka meksykańska. Idealna na imprezę i do pracy

Ekspresowa sałatka meksykańska. Idealna na imprezę i do pracy

Dodano: 
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska Źródło: Shutterstock / pamuk
Sałatka meksykańska łączy w sobie smaki ostre i łagodne, składniki pożywne i lekkie. Finał jest bardzo smaczny, idealny na kolację, imprezę, a także do lunchboxa. Warto poświęcić na nią 15 minut.

Sałatki to bardzo zdrowe potrawy, ponieważ zwykle bazują na warzywach. Poza tym zawierają bardzo różnorodne składniki, są więc pełne smaku i wyglądają niezwykle apetycznie. Taka też jest sałatka meksykańska, do zrobienia której chcemy was dzisiaj zachęcić. Jeśli więc jeszcze nie znacie tej wersji sałatki, koniecznie ją przetestujcie, bo naprawdę warto.

Co wyróżnia sałatkę meksykańską?

Sałatka meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania, bo dodaje się do niej kilka składników z puszki. O jej pożywności nie stanowi ryż czy makaron, a czerwona fasola. My dodamy też do niej żółty ser i awokado. Poza tym do sałatki tej dodaje się zwykle kukurydzę, paprykę, cebulę. Pozostałe składniki tak naprawdę zależą od pomysłowości osoby przygotowującej i tego, co akurat ma pod ręką. Jak najbardziej pasują do niej także: pomidor, por, ogórek, sałata, tuńczyk, a nawet ananas. Sałatkę tę jak najbardziej można wzbogacić ryżem lub komosą ryżową, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej pożywna. Sałatka meksykańska doskonale sprawdzi się w wielu sytuacjach – jako przekąska, lunch do pracy czy składnik zimnego bufetu.

Przepis: Sałatka meksykańska

Wyborowa mieszanka czerwonej fasoli, kukurydzy, papryki i żółtego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g żółego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Odsączanie składnikówFasolę i kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy. Fasolę możesz dodatkowo przepłukać zimną wodą. Składniki wsyp do salaterki.
  2. Krojenie warzyw i seraPapryki, awokado i żółty ser pokrój w większą kostkę, a obraną cebulę w drobną kostkę. Rozdrobnione składniki przełóż do salaterki.
  3. Wykańczanie sałatkiWymieszaj składniki sałatki znajdujące się w salaterce. Majonez wymieszaj z olejem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać sałatkę meksykańską?

Jeśli przygotowujesz sałatkę meksykańską na przyjęcie, możesz ją udekorować przekąskową tortillą. Warto wtedy dodać więcej awokado i rozgniecione, wymieszane z posiekaną cebulą, solą i pieprzem wyłożyć na środek sałatki. Nie trzeba już wtedy dodawać majonezu. Z myślą o lunchu porcję sałatki możesz zawinąć w placek tortilli.

Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację
Czytaj też:
Zaskakująca smakiem sałatka z serem halloumi. Dodatek owoców sprawia, że jest lekka i orzeźwiająca