Uwielbiam tradycyjne polskie sałatki oraz sałatki z różnych zakątków świata. Od razu zakochałem się w smaku sałatki cypryjskiej, która jest wyjątkowo lekka, orzeźwiająca i zaskakuje wyjątkowym smakiem. Cypryjska sałatka w moim przepisie bazuje na serze halloumi, gruszce i awokado. Słony ser, słodkie gruszki i aksamitny miąższ awokado to jednak nie wszystkie składniki tego dania. Do sałatki z serem halloumi dodaję również mięsiste pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe oraz sałatę rzymską. Spróbuj przepis i skosztuj tego doskonałego połączenia smaków.
Przepis: Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi, gruszką, awokado, pomidorami i sałatą smakuje wyśmienicie. Robi się ją bardzo szybko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Cypryjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na sałatkę:
- główka sałaty
- 2 gruszki
- 1 awokado
- 2 pomidory malinowe
- 180 g sera halloumi
Na sos:
- 4 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1/2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywLiście ulubionej sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wyłóż porwaną sałatę na dnie miski lub głębokiego półmiska. Gruszki cienko obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Miąższ awokado pokrój w kostkę lub półplasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę lub w półplasterki.
- Smażenie seraSer halloumi pokrój na plastry i podsmaż na suchej patelni (najlepiej grillowej). Możesz też podsmażyć ser halloumi w opiekaczu z funkcją grilla.
- Skomponowanie sałatkiJa kroję gruszkę, awokado i pomidory na większe kawałki, ale możesz pokroić składniki np. w mniejszą kostkę. Pokrojoną gruszkę, awokado i pomidory ułóż na liściach sałaty. Na wierzchu potrawy ułóż podsmażony ser halloumi.
- Przygotowanie sosuWszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę.
Rada: 2 średniej wielkości pomidory malinowe, których używam w swoim przepisie, możesz zastąpić dużą garścią pomidorków koktajlowych.
Wskazówka: do dekoracji sałatki możesz użyć świeżych listków bazylii, prażonego sezamu, prażonych pestek dyni lub prażonych orzechów włoskich i ziaren czarnuszki. Jeżeli chcesz dodać sałatce dodatkowej słodyczy, to podawaj ją udekorowaną pestkami dojrzałego granatu.
Czytaj też:
Coraz chętniej sięgamy po ser halloumi. Poznaj wartości odżywcze i zastosowanie tego cypryjskiego przysmakuCzytaj też:
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało? To nie tylko zakwaszanie cytryną